Stožer: Klapi Intrade zabranjen je nastup u restoranu Stari most da se ne širi zaraza

Nakon telefonskog upita o tome zašto je Stožer civilne zaštite Zadarske županije klapi Intrade u zadnji trenutak zabranio ranije odobren i najavljen nastup u restoranu Stari most u Bibinjama, stručna suradnica za informiranje Vlatka Vučić Marasović poslala nam je odgovor koji objavljujemo u nastavku.

“Stožer civilne zaštite Zadarske županije zaprimio je 19. 10.2020.  zahtjev za odobrenje nastupa klape Intrade u restoranu Stari most u poslovnoj zoni Lonići.  Prateći razvoj događanja oko epidemiološke situacije u zemlji vezano uz sprječavanje zaraze  COVID-19, a temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, o ograničavanju društvenih okupljanja, KLASA: 810-06/20-01/7, URBROJ: 511-01-300-20-177 od  12. listopada 2020. godine, nakon danas  održane sjednice Stožera civilne zaštite Zadarske županije i konzultacijama sa Epidemiološkom službom Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije odlučeno je da se ne daje suglasnost za održavanje nastupa Klape Intrade 21. listopada 2020. godine.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u zemlji  posljednjih dana (kumulativna incidencija (KI) je sa 52,9 narasla na 83,3 oboljelih na 100.000 stanovnika u 14 dana) Stožer civilne zaštite Zadarske županije mišljenja je da u ovom trenutku treba odgoditi navedeni događaj kako bi se ovom mjerom prevencije smanjio rizik unošenja i širenja bolesti na našu populaciju.

Vjerujemo da će se situacija kroz neko vrijeme stabilizirati, te se nadamo, prateći povoljnu epidemiološku situaciju i upute, da će se odgođeni događaj moći naknadno održati.

Sukladno Odluci o izmjenama Odluke o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od pedeset sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 koju je donio nacionalni Stožer civilne zaštite 15. listopada 2020. lokalni i županijski stožeri civilne zaštite ovlašteni su za donošenje odluka o okupljanjima 50 i više osoba. Obzirom na epidemiološku situaciju, očekuje se da će u skladu s njom i postupati, odnosno donositi ispravne zaključke usklađene sa situacijom na njihovim područjima. Sadašnja epidemiološka situacija nikako ne trpi dopuštanje okupljanja većeg broja ljudi u većini županija. Nadležne epidemiološke službe trebaju biti kontaktirane u svrhu procjene epidemiološke situacije isključivo prilikom organiziranja okupljanja koja su od bitnog kulturnog ili drugog društvenog značaja radi izrade epidemiološkog okvira. U svim drugim slučajevima odluke donosi lokalni stožer na temelju ocjene opće epidemiološke situacije bez nepotrebnog kontaktiranja epidemiologa.“