ŠTRAJK POČINJE 25. RUJNA Obustava nastave u školama i na fakultetima

Štrajk u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima počinje u petak, 25.rujna! Odluku o višednevnom štrajku donijeli su čelnici Vertikale sindikata obrazovanja nakon drugog ovotjednog sastanka s Vedranom Mornarom, ministrom znanosti, prosvjete i sporta koji nije udovoljio njihovom zahtjevu za povećanjem plaća za četiri posto za zaposlenike u obrazovanju i znanosti.

Prosvjetari će 25. rujna obustaviti nastavu. Prema riječima Branimira Mihalinca, predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, roditelji će za vrijeme štrajka moći dovesti djecu u škole gdje će biti organizirano čuvanje. Na fakultetima, gdje nastava još nije počela, najvjerojatnije se neće održavati ispiti.

Vertikali sindikata obrazovanja, koju čine većinski sindikati osnovnoga, srednjeg i visokog školstva, pridružit će se i nastavnici sindikata Preporod Željka Stipića, čijih se više od 60 posto članova izjasnilo za sudjelovanje u štrajku. Sindikati štrajkom odgovaraju na Vladino odbijanje njihova zahtjeva za povećanjem plaća u prosvjeti od četiri posto, što su omogućili zaposlenicima u zdravstvu početkom kolovoza.

Ministar Mornar je poručio sindikatima da u Državnom proračuna nema 400 milijuna kuna za povećanje plaća u obrazovanju i znanosti. Dok se ne stvori financijska podloga nema ni mogućnosti za pregovaranje. Osim toga, Mornar smatra da bi obećavanje povišice pred izbore bilo nekorektno prema novoj Vladi.

Takav odgovor prosvjetari ne prihvaćaju jer su provedene i izdane povišice u zdravstvu i to u predizborno vrijeme. U isto vrijeme, njima nije moguće povećati plaće. Prosvjetarima bi se navodno rast plaća vezao uz gospodarski rast, čime čelnici Vertikale sindikata obrazovanja nisu zadovoljni te donose odluku o višednevnom štrajku, koji će kako sada stvari stoje, početi u petak, 25. rujna.