ŠTRAJK USPIO – PRAZNE ŠKOLSKE KLUPE Nastavak u ponedjeljak

 

Nakon u štrajku određene prve smjene u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, čelnici Vertikale sindikata obrazovanja, ocijenili su štrajk uspješnim i najavili nastavak u ponedjeljak i dalje do ispunjenja zahtjeva.

Podsjetimo, sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama te Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, kojima se pridružio i Preporod, namjeravaju štrajkati do ispunjenja zahtjeva. Zahtijevaju od Vlade RH povećanje plaće od četiri posto jer toliko je odobreno zdravstvu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izvijestio je kako je u jutarnjoj smjeni u 47 posto srednjih škola štrajkalo 75,8 posto nastavnika. Nastave u srednjim školama u Hrvatskoj gotovo da i nema. Razlog tako velikog odaziva na štrajk, prema sindikalistima je nezadovoljstvo u sustavu srednjoškolskog obrazovanja.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, navela je kako je 83,7 posto učitelja u osnovnim školama u Hrvatskoj u štrajku. Šprem vjeruje da će odaziv u nastavku štrajka biti i veći te da članovi sindikata neće odustati od zahtjeva za povećanjem plaća od četiri posto.

Podaci iz sindikalnih središnjima o izostanku nastave u gotovo svim  školama u Hrvatskoj, evidentni su i u Zadru, u osnovnim i srednjoškolskim obrazovnim ustanovama. Nastave uglavnom nema, većina učenika nije ni išla u školu, osobito osnovnoškolaca. U ponedjeljak, zadarske školarce očekuje, po svemu sudeći očekuje još jedan neradan dan.

Prema riječima predsjednika Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića, obrazovni sustav je u blokadi. U štrajku je dvije trećine visokoškolskih ustanova. Ribić napominje da dio onih koji nisu članovi sindikata radi tako da se održavaju međunarodne konferencije i predavanja za studente koji plaćaju studij.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar smatra da štrajk nije opravdan. Ipak iz njegovog Ministarstva sindikati osnovnih i srednjih škola dobili poziv na konkretan razgovor. Razgovor je najavljen za ponedjeljak. Sindikalisti kažu kako će se odazvati pozivu, ali ništa neće učiniti na štetu svojih članova.