ŠTRAJK USPIO – PRAZNE ŠKOLSKE KLUPE Nastavak u ponedjeljak ŠTRAJK USPIO – PRAZNE ŠKOLSKE KLUPE Nastavak u ponedjeljak
  Nakon u štrajku određene prve smjene u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, čelnici Vertikale sindikata obrazovanja, ocijenili su štrajk uspješnim i najavili... ŠTRAJK USPIO – PRAZNE ŠKOLSKE KLUPE Nastavak u ponedjeljak

 

Nakon u štrajku određene prve smjene u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, čelnici Vertikale sindikata obrazovanja, ocijenili su štrajk uspješnim i najavili nastavak u ponedjeljak i dalje do ispunjenja zahtjeva.

Podsjetimo, sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama te Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, kojima se pridružio i Preporod, namjeravaju štrajkati do ispunjenja zahtjeva. Zahtijevaju od Vlade RH povećanje plaće od četiri posto jer toliko je odobreno zdravstvu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izvijestio je kako je u jutarnjoj smjeni u 47 posto srednjih škola štrajkalo 75,8 posto nastavnika. Nastave u srednjim školama u Hrvatskoj gotovo da i nema. Razlog tako velikog odaziva na štrajk, prema sindikalistima je nezadovoljstvo u sustavu srednjoškolskog obrazovanja.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, navela je kako je 83,7 posto učitelja u osnovnim školama u Hrvatskoj u štrajku. Šprem vjeruje da će odaziv u nastavku štrajka biti i veći te da članovi sindikata neće odustati od zahtjeva za povećanjem plaća od četiri posto.

Podaci iz sindikalnih središnjima o izostanku nastave u gotovo svim  školama u Hrvatskoj, evidentni su i u Zadru, u osnovnim i srednjoškolskim obrazovnim ustanovama. Nastave uglavnom nema, većina učenika nije ni išla u školu, osobito osnovnoškolaca. U ponedjeljak, zadarske školarce očekuje, po svemu sudeći očekuje još jedan neradan dan.

Prema riječima predsjednika Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića, obrazovni sustav je u blokadi. U štrajku je dvije trećine visokoškolskih ustanova. Ribić napominje da dio onih koji nisu članovi sindikata radi tako da se održavaju međunarodne konferencije i predavanja za studente koji plaćaju studij.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar smatra da štrajk nije opravdan. Ipak iz njegovog Ministarstva sindikati osnovnih i srednjih škola dobili poziv na konkretan razgovor. Razgovor je najavljen za ponedjeljak. Sindikalisti kažu kako će se odazvati pozivu, ali ništa neće učiniti na štetu svojih članova.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.