STRUČNI SKUP NA SVEUČILIŠTU Istinom o Domovinskom ratu protiv zaborava STRUČNI SKUP NA SVEUČILIŠTU Istinom o Domovinskom ratu protiv zaborava
U organizaciji Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra i Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru danas i sutra u hotelu Kolovare održava se 14. državni stručni skup... STRUČNI SKUP NA SVEUČILIŠTU Istinom o Domovinskom ratu protiv zaborava

U organizaciji Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra i Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru danas i sutra u hotelu Kolovare održava se 14. državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti na temu: „Protuoklopna borba i ratna fotografija u Domovinskom ratu“.  

Skup je organiziran kako bi se rasvijetlile okolnosti iz Domovinskog rata, osigurala razmjena iskustava te spriječilo da žrtva hrvatskih branitelja padne u zaborav.

– Ne želimo da pod velikom količinom tema i informacija u suvremenoj komunikaciji umni šumovi naštete pamćenju, a povijest padne u zaborav. Kao ljudi smo okrenuti budućnosti ali nećemo biti kao repa bez korijena, nećemo biti oni koji će zaboraviti svoju povijest i kulturu.  Dužni smo znanje koje imamo prenositi budućim naraštajima, a to ćemo najbolje napraviti kristalizacijom Domovinskog rata. Nosimo u mislima one koji su dali život za domovinu i omogućili nam da ju gradimo, rekla je u pozdravnoj riječi rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se ovakav skup događa baš u Zadru, na čijem su se području odigrale neke od presudnih bitaka za hrvatsku samostalnost.

– Svjesni smo da au nove generacije slabije zainteresirane za prošlost i da je potrebno puno kreativnosti kako biste ih motivirali za učenje o ovom vremenu. Skupovi poput ovoga omogućit će da žrtve Domovinskog rata ne proguta zaborav, rekao je župan Longin.

Nazočnima su se potom obratili ravnatelj Državnog arhiva u Zadru doc. dr. sc. Ante Gverić kao izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić te savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Prvo predavanje održao je general-pukovnik u mirovini prof. dr. sc. Krešimir Ćosić na temu protuoklopne borbe vođenim raketnim sustavima u Domovinskom ratu, a slijedila su predavanja o završnim operacijama u Domovinskom ratu, obuci i vođenju raketnih sustava na primjeru obrane Livna, djelovanju protuoklopne raketne satnije sa zadarskog područja… U terenskom dijelu nastave obići će se lokalitet Dračevac, gdje je početkom listopada 1991. zaustavljen ulazak JNA i srpskih snaga u Zadar, brdo Križ kraj Bibinja i zrakoplovna baza u Zemuniku. Petak je predviđen za izlaganja o ratnim fotografijama u Domovinskom ratu.