STRUČNI ŽIRI ODLUČIO: Ilina Fuzul ima najljepši urbani balkonski vrt!

Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari izložbom fotografija „Najljepši urbani balkonski vrt“ 22 kolovoza 2016. u prostorijama udruge završila je uspješno projekt Urbani balkonski vrtovi koji je financiran u sklopu „Javnog natječaja projekata udruga iz područja zaštite okoliša i prirode na području Grada Zadra za 2016. godina, iz Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštite okoliša i prirode na području Grada Zadra za 2016. godina, a koji je započeo s provedbom 28 lipnja. 2016 godine.

Zainteresiranim građanima koji žive u zgradama kroz projekt su prezentirane sve prednosti uzgoja balkonskog vrta. Cilj projekta je bio potaknuti zainteresirane na uzgoj ljekovitog i začinskog bilja te povrća na svojim balkonima. Projekt Urbani balkonski vrtovi imao je za cilj doprinijeti lokalnoj samoodrživosti, očuvanju bioraznolikosti u gradu, zdravijoj okolini kao i ljepšoj i bogatijoj slici grada.

Polaznici projekta su kroz predavanja i radionice koje je održala mr. sc. Branka Perinčić, dipl. ing. agr. sa Sveučilišta u Zadru, Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu saznali kako uzgojiti vlastiti vrt na balkonu te kako da ga organizirati i održavati.

„Za zadnju fazu projekta osmisli smo izložbu fotografija novih urbanih balkonskih vrtova, gdje smo uz stručni žiri odabrali i nagradili najljepši. Polaznike projekata zamoli smo da nam nakon što zasade balkonski vrt pošalju fotografije kako bi smo odabrali i nagradili najljepši te potaknuli građanstvo da se nastavi baviti urbanim vrtlarenjem. Ukupno je sudjelovalo deset vrtova, te je žiri odlučio da je pobjednik balkonski vrt Iline Fuzul. Pri odabiru vodili smo se kriterijima o tome koliko su polaznici primijenili znanja s predavanja i organizirali svoj vrt po određenim pravilima vrtlarenja, izjavila je Marta Pintur dopredsjednica udruge i voditeljica projekta.

Dodala je kako se nada da će projekt „Urbani balkonski vrtovi“ biti dobro iskustvo da Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari u suradnji s lokalnim stanovništvom potakne stvarenje projekta urbani gradski vrtovi, jer sve više domaćinstava želi u urbanim dijelovima grada uzgajati sezonsko voće, povrće i začinsko bilje.
„ I do sada sam imala balkonski vrt na kojem sam uzgajala cvijeće. Putem projekta sam sudjelovala na radionicama i predavanjima preko kojih sam saznala korisne informacije te sam odlučila svoje ostale balkonske površine zasaditi povrćem i začinskim biljem, izjavila je pobjednica Ilina Fuzul.

„Jako sam zadovoljna odazivom sudionika na projektu, jer su svi ciljevi projekta i realizirani. Teško nam je bilo odabrati koji je vrt najljepši, komisija se vodila određenim kriterijima struke, te se nadamo u konačnici da je ovaj projekt jedan veliki korak prema stvaranju urbanih gradski vrtovi, rekla je Branka Perinčić.