Studenti s otoka Vira dobili su rješenja i potpisali ugovore o stipendiranju

Pri kraju današnjeg radnog dana tijekom kojeg su roditeljima školske djece podijeljena rješenja za financiranje školske opreme i naknade za novorođene, općinska vijećnica ugostila je virske studente na podjeli rješenja i potpisivanju ugovora o stipendiranju za akademsku godinu 2023./2024. Ovu malu svečanost, kao i prethodne dvije, pored načelnika Općine Vir Marina Radović uveličali su još općinski vijećnik i direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić te direktor poduzeća Vir zaštita Darko Bašić. Iz Općine Vir i općinskih poduzeća zato je stipendiranim studentima s otoka Vira poslana jedinstvena poruka, a riječ je o 30 virskih studenata koji se stipendiraju iz proračuna s mjesečnim iznosom od 200 eura (2.000 eura godišnje), odnosno 300 eura (3.000 eura godišnje) ako prolaze s odličnim uspjehom. 

– Želimo što više studenata na otoku, kao što sadašnjim generacijama koje studiraju želimo puno rada, posvećenosti i uspješan završetak studija. Oni koji će se vratiti na otok, a vratit će se kao obrazovani i stručni kadrovi, uvijek mogu računati na svoju Općinu – kazao je načelnik Radović, dodavši kako je Općina Vir odmah nakon usvajanja proračuna riješila stipendijske zaostatke studentima za prethodnu akademsku godinu, dok će od sljedećeg tjedna krenuti isplata zaostataka iz 2023./2024. za listopad, studeni, prosinac, siječanj i veljaču. Nakon toga isplate će biti u redovitom mjesečnom iznosu.

Ovim rješenjima i potpisanim ugovorima Općina Vir isplatit će studentima ukupno 61.000 eura stipendija (29 standardnih stipendija i jedna studentica po kriteriju izvrsnosti), dok im je krajem prosinca isplaćen zaostatak za akademsku godinu 2022./2023. u ukupnom iznosu od 62.354 eura. Tada je 30 studenta dobilo po 1.990 eura godišnje stipendije, a u jednom slučaju 2.654 eura po kriteriju izvrsnosti. Stipendije su sada odlukom općinskog načelnika povećane i zaokružene na 2.000, odnosno 3.000 eura godišnje.

OKVIR: STANOVNIŠTVU OTOKA 819.400 EURA

Samo tijekom današnjeg dana na podjeli rješenja roditeljima školske djece za financiranje školske opreme, potom rješenja za rodiljne naknade i studentske stipendije, Općina Vir izdvojila je proračunskih 173.800 eura, dok je prije dvadesetak dana umirovljenicima, nezaposlenim i osobama starijima od 65 godina te korisnicima Centra za socijalnu skrb, isplaćeno čak 645.600 eura nove jedinstvene potpore (božićnica 200 eura, uskrsnica 200 eura, potpora za ogrjev 100 eura i naknada za pitku vodu 100 eura). Ovih 819.400 eura ukupno, predstavlja najznačajnije pružanje materijalne potpore prema stanovništvu otoka, ne računajući besplatan vrtić, troškove prijevoza učenika i zdravstveno ugroženih stanovnika, financiranje troškova nabave primjera zadataka za nacionale ispite i druge mjere iz socijalnog programa Općine Vir.