SUSRET POLUBRAĆE NAKON 40 GODINA Facebook ih spojio!

Ive Bašić iz Vira nakon 40 godina susreo se s polubratom Šimom koji je čitav život živio u Perthu, u zapadnom dijelu daleke Australije. Kako život zna napisati čudne priče, ni sami ne mogu vjerovati.

Naime, Ivin otac je prije 45 godina otišao u Australiju u potrazi za poslom. Prvih godina slao je novac njegovoj majci i obitelji, a kasnije se sve rijeđe javljao. Novac je znao poslati tu i tamo, ali natrag se nije vraćao. Od rođaka koji su živjeli u Perthu doznali su da se Ivin otac ponovo oženio i da s novom ženom ima sina.

On se više nikad nije vratio. Ive je kasnije i sam cijeli život putovao svijetom kao pomorac, a uvijek se pitao što je s obitelji njegova oca, koja je živjela u Perthu. Znao je da ima polubrata i često je o njemu razmišljao.

“Što sam bivao stariji, sve sam se češće znao pitati o tome zna li moj polubrat za mene. Tako sam prije dvije godine napravio profil na Facebooku, na nagovor jednog susjeda, i došao na ideju da potražim polubrata na Facebooku. Odmah sam naletio na njega. Vidio sam da ima djecu i unuke i nešto me snažno tjeralo da mu se javim. Poslao sam mu poruku i nestrpljivo čekao. Nije odgovarao. Ozario sam se idućeg dana kad sam vidio da mi je poslao poruku.” – prisjeća se Ive Bašić prvih kontakata s polubratom.

On nije znao da je imao polubrata, ali bilo mu je čudno kako to da otac njega i majku nikada nije poveo u Hrvatsku, niti se ikada vratio u rodni kraj. Mnogi drugi Hrvati u Perthu, s kojima su prijateljevali, odlazili su u Hrvatsku barem svakih nekoliko godina.
Nakon što su sate i sate proveli dopisivajući se, više nije bilo upitno hoće li se susresti. Šime Bašić je ovog ljeta po prvi put došao u Hrvatsku, rodnu zemlju pokojnog oca, i susreo polubrata.

“Ne mogu opisati radost koju osjećam. Cijeli život osjećao sam da mi nešto fali. Tek sada se osjećam potpuno. Zahvalan sam što postoji Facebook i što nas je spojio. – kaže Ive.