SVJETSKI DAN MOŽDANOG UDARA “Ja sam žena: Moždani udar pogađa i mene”

29. listopada obilježava se Svjetski dan moždanog udara čime se želi upozoriti javnost o važnosti preventivnih aktivnosti i promocija zdravog životnog stila, pravovremenog liječenja i rane rehabilitacije osobe koje su doživjela moždani udar.

“Ja sam žena: Moždani udar pogađa i mene” slogan je kampanje pod kojim se obilježava Svjetski dan moždanog udara za razdoblje od 2014. do 2016. godine jer se viša stopa smrtnosti bilježi se u žena nego u muškaraca. Od ukupno deset moždanih udara u žena se bilježi čak šest. Većina ih se javlja u kasnijoj životnoj dobi, kad su i opasniji.

Inače, tijekom godine oko 17 milijuna ljudi u svijetu doživi moždani udar, od toga ih šest milijuna umire od posljedica moždanog udara. Svake druge sekunde u svijetu netko doživi moždani udar, a svakih šest sekundi jedna osoba umre od moždanog udara. U dvije trećine bolesnika s preboljenim moždanim udarom ostaje različiti stupanj onesposobljenosti za svakodnevno samostalno funkcioniranje, dok kod trećine bolesnika onesposobljenost je trajna.

Većina rizičnih čimbenika povezanih s moždanim udarom češće se pojavljuje u žena ili su povezani sa ženskim spolom. Jedna od pet žena izložena je nastanku moždanog udara, za razliku od jednog na šest muškaraca. Žene u dobi iznad 85 godina imaju najvišu stopu pobola od moždanog udara u odnosu na sve druge dobne skupine. U žena je utvrđen veći broj rizičnih čimbenika za nastanak moždanog udara. Rizični čimbenici poput dijabetesa, migrena s vidnim poremećajem, atrijske fibrilacije, depresije i hipertenzije češće se pojavljuju u žena. Osim toga, neki su rizični čimbenici isključivo povezani sa ženskim spolom: trudnoća, pre-eklampsija, uzimanje kontraceptiva (osobito kod žena koje imaju hipertenziju), nadomjesna hormonalna terapija u menopauzi, hormonalne promjene, gestacijski dijabetes. Posljedice moždanog udara teže su kod žena.

Postoji generacijski jaz u educiranosti o moždanom udaru. Unatoč činjenici da bi žene trebale biti više upućene i educirane o moždanom udaru od muškaraca, uspoređujući njihov prijam u bolnicu nakon moždanog udara, pokazalo se kako žene odgađaju odlazak u bolnicu i kako im liječenje počinje s 4,5 sati zakašnjenja u odnosu na početak moždanog udara.

Što se tiče prevencije, važno je istaknuti da je svakodnevna i raznovrsna stimulacija tajna dugovječnosti mozga. Nove stvari stimuliraju radnu memoriju i regije mozga koje su odgovorne za procesiranje informacija i pamćenje. Važno je potaknuti vlastitu kreativnost, mijenjajući navike i izbjegavajući rutinu.