SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI U Zadarskoj županiji od dijabetesa boluje 40-ero djece

Svjetski dan šećerne bolesti (dijabetesa) obilježava se svake godine 14. studenog. „Zdravo življenje i šećerna bolest“ moto je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, a glavni cilj podizanje globalne svijesti o šećernoj bolesti čije stope pobola i smrtnosti neprestano rastu zbog čega je nužno ukazati na mogućnosti prevencije i liječenja.

Prema navodima SZO-a danas u svijetu živi 347 milijuna osoba oboljelih od šećerne bolesti. Tijekom 2012. godine gotovo 1.5 milijuna osoba preminulo je od šećerne bolesti, a više od 80% smrti uzrokovanih dijabetesom zabilježeno je u slabo i srednje razvijenim zemljama. Prema predviđanjima SZO-a do 2030. godine dijabetes će biti sedmi glavni uzrok smrti. U Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 320 tisuća ljudi, a toj brojci treba dodati čak 250 tisuća osoba koje su u fazi predijabetesa.

Svjetski dan šećerne bolesti u Zadru će obilježiti Zadarska dijabetička udruga i novoosnovana Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići Zadar s čijom smo predsjednicom Danielom Cvitanović porazgovarali o nadolazećim aktivnostima i radu samo udruge. Curkići su osnovali u travnju ove godine i trenutno broje 50 članova.

– Cukrići su osnovani na inicijativu roditelja zbog sve većeg broja oboljele djece u Zadarskoj županiji, ali i kako bi jedni drugim pomogli savjetima, podrškom, druženjem i razmjenom iskustava. Prema dostupnim nam podacima u Zadarskoj županiji od dijabetesa tipa 1 boluje 40-ero djece, od koji je u Udruzi Cukrić njih 20. Broj oboljele djece raste te pogađa djecu čak i u dojenačkoj dobi, govori Daniela Cvitanović, ističući kako najmlađa članica ima tri godine, a nekolicina djece je oboljela od dijabetesa tipa 1 s neravršene dvije godine.

Iako „mlada“ udruga, Curkići su već sudjelovali u 2.obiteljskom kampu u Zadru, edukaciji o samokontroli dijabetesa i edukaciji učitelja i odgajatelja. U planu im je organizacija češćih druženja djece i roditelja te više edukacija i radionica kako bi na što bolji način mogli kontrolirati bolest djece. Zbog nedostatka prostora, Curkići ne mogu obavljati dio željenih aktivnosti, no Cvitanović vjeruje da će Grad Zadar imati razumijevanja za njihove zahtjeve te im dodijeliti gradski prostor na korištenje.

– U subotu, 14. studenog, kada se obilježava Svjetski dan dijabetesa, organizirat ćemo u Super Konzumu (kod zadarskog autobusnog kolodvora) mjerenje razine glukoze u krvi čime želimo skrenuti pozornosti javnosti na važnost ranog otkrivanja dijabetesa. Mjerenju mogu pristupiti svi zainteresirani, navodi Cvitanović te najavljuje za utorak, 17. studenog, predavanje za nastavnike srednjih škola i djelatnike stručnih službi pod nazivom „Dijabetes i škola“, koje će se održati u 18 sati u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi „Stanko Ožanić“ u Zadru. Predavač je zadarski pedijatar dr. Neven Milić.

Cvitanović navodi da se u društvu još uvijek veže mnogo predrastuda uz dijabetes što je posljedica nedovoljnog znanja o samoj bolesti. Zbog toga, tijekom odrastanja djeca doživljavaju niz situacija u kojima se suočeni s nebrigom, nerazumijevanjem, a ponekad i diskriminacijom od strane vršnjaka, nastavnika, poznanika ili ustanova.

– Djeca u Hrvatskoj nemaju pravo na dovoljnu količinu trakica za mjerenje razine glukoze u krvi pa roditelji podnose teret nabavke dodatne količine istih. Kontinuirani mjerači razine glukoze u krvi ne nalaze se na HZZO-im listama odobrenih pomagala. To su uređaji koji kroz 24 sata mjere razinu glukoze u krvi tako da nam je ta informacija dostupna u svakom trenutku. Na taj način uno je lakše održavati dobru razinu glukoze u krvi, kaže Cvitanović, ističući da tehnoloških dostignuća su nužnost jer ona u konačnici pridonose kvalitetnijem životu oboljelih.

Djeca oboljela od dijabetesa imaju problema i sa školovanjem. Cvitanović navodi da, iako dijete oboljelo od dijabetesa jedino ne može pilot ili slobodni penjač, svjedoci smo da se njima ne dozvoljava upis u srednje škole po njihovom izboru i sposobnostima.

– Dijete oboljelo od dijabetesa ne može se slobodno upisati u školu, za zanimanja kuhar, konobar, pekar, veterinarski tehničar, medicinska sestra…, što je diskriminacija djece na osnovu oboljenja. Osim toga, sva djeca koja teško boluju, primjerice od dijabetesa, imaju pravo na uvećani dječji doplatak. No, bez obzira što svi boluju od iste bolesti, to pravo ne ostvaruju svi već odluka o ostvarenju dječjeg doplatka kod djece oboljele od dijabetesa ovisi o tumačenju pravilnika od strane pojedinog referenta, navodi Cvitanović samo neke od problema s kojima se susreću oboljeli, a koje bi trebalo što prije riješiti.

cukrici725