Talijanska policija zaplijenila stari trajekt iz 1978. god. koji je trebao voziti Preko-Zadar

Talijanska policija početkom tjedna je pod optužbom za korupciju u javnom sektoru zaplijenila plovila i imovinu talijanskog brodara Caronte & Tourist Isole Minori, koji je od lipnja ove godine do svibnja 2024. trebao održavati liniju Zadar – Preko. Zbog nezadovoljavanja sigurnosnih standarda zaplijenjen je i trajekt Ulisse, koji se ovih dana trebao uputiti za Zadar.

Prema izvješćima talijanskih medija, Guardia di Finanza, koja se bavi borbom protiv financijskog kriminala, izvršila je pretrese u jutarnjim satima 6. lipnja. Tri RoPax trajekta, UlisseHelga i Bridge, zaplijenjeni su te će tako i ostati do kraja istrage, prenosi Pomorac.hr.

Podsjetimo, Ulisse, izgrađen davne 1978. godine, uskoro je trebao zaploviti na liniji Zadar – Preko. Rješenje kojim se brodarskoj tvrtki Caronte & Tourist Isole Minori iz Milazza na Siciliji u Italiji odobrava red plovidbe na liniji prije nekoliko dana donijela je Agencija za obalni linijski pomorski promet (AZOLPP). Vijest je izazvala val negativnih reakcija Općine Preko i Grada Zadra, koji smatraju da je trajekt koji su predložili da obavlja ovu liniju star i neprikladan. AZOLPP je na te pritužbe odgovorio kazujući da “navode Općine Preko i Grada Zadra kako je njihovo mišljenje na Zahtjev u konačnici negativno iz razloga što je predloženi brod »star i neprikladan«, pri donošenju ovog Rješenja ne možemo uzeti kao valjane razloge jer su dani izvan nadležnosti lokalne samouprave odnosno zadirući u nadležnost lučkih uprava i pomorske administracije”.

Osim plovila, sud je naredio zamrzavanje gotovo 30 milijuna eura koji su se nalazili bankovnim računima tvrtke. Sud u Palermu navodi da će imovina biti zadržana radi preliminarne istrage vezane uz prijevaru. Četvero članova uprave brodarske tvrtke također su pod istragom