Tomislav Bralić i klapa Intrade primili Povelju Republike Hrvatske!

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja i priznanja brojnim sportašima, znanstvenicima i kulturnim djelatnicima za njihov doprinos na različitim poljima društvenih djelatnosti.

Govoreći o sportašima koji su dobili odlikovanja, Predsjednica je istaknula kako nije floskula kada o našim sportašima govorimo kao o veleposlanicima naše domovine.

“Na državničkim posjetima često s ponosom ističem međunarodne uspjehe hrvatskih sportaša i zato nije floskula kada govorimo o sportašima kao veleposlanicima naše domovine. Hrvatska je sportski fenomen po uspješnosti svojih sportaša s obzirom na broj stanovnika i upravo oni dokazuju kako veličina zemlje nije određena površinom i brojem stanovnika, a posebno bih istaknula paraolimpijce i njihove uspjehe”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović u prigodnom govoru.

“Sportaši, znanstvenici i umjetnici predstavljaju Hrvatsku diljem svijeta kao zemlju velikih potencijala, često mnogo većih negoli smo i sami svjesni. Vaša su postignuća još veća ako znamo da se po ulaganjima u sport, znanost i kulturu ne možemo uspoređivati s mnogim bogatijim državama. Neprestano ponavljam kako naša domovina ima izvanredne ljude čiji vrijedan rad nije poznat širokoj javnosti – znanstvenike, informatičare, etnologe, profesore i zdravstvene radnike. I dok se u našem javnom prostoru često ističu negativni primjeri, mislim da je potrebno isticati uspješne i požrtvovne ljude radi optimizma i samopouzdanja koje nam je potrebno u suvremenom društvu”, istaknula je hrvatska Predsjednica.

U ime nagrađenih zahvalila se olimpijska i svjetska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković.

“Ova priznanja za sve nas su poticaj da i dalje budemo najbolji u onome što radimo. Hvala vam na priznanjima kojima se ponosimo, kao što se svaki puta ponosimo kad čujemo našu himnu na pobjedničkom postolju, a svi mi danas stojimo na tom postolju. Još jednom se zahvaljujem u ime svih nagrađenih i želim vam puno uspjeha kako bismo zajedno bili dio pozitivne Hrvatske”, kazala je Sandra Perković.

Predsjednica Republike uručila je sljedeća odlikovanja:

Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za izniman sportski uspjeh i osvajanje zlatne medalje u bacanju diska na Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017. te doprinos promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, odlikovana je gospođa Sandra Perković.

Redom kneza Branimira s ogrlicom, za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u području sporta i postignutih vrhunskih sportskih rezultata, odlikovan je Samir Barać.

Redom kneza Branimira s ogrlicom, za izniman sportski uspjeh i osvajanje zlatne medalje u vaterpolu na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. te doprinos promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, odlikovan je Ivica Tucak.

Redom Ante Starčevića, za osobiti doprinos u izgradnji suverene hrvatske države te promociji i popularizaciji hrvatske tradicijske kulture, etnologije i folklorne umjetnosti u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovana je dr. sc. Zorica Vitez.

Redom Stjepana Radića, za osobite zasluge i stradanje u borbi za nacionalna, socijalna i kulturna prava i razvitak hrvatskog naroda u području zaštite spomeničke baštine grada Vukovara, posmrtno je odlikovan Stjepan Petrović.

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovani su izv. prof. art. Tomislav Buntak, dr. sc. Željko Heimer, gospodin Ivan Ivančan, gospođa Ljiljana Ivančan, dr. sc. Vladimir Lončarević, gospodin Vitomir Marof, prof. dr. sc. Tihomil Maštrović i gospodin Zdravko Mihočinec.

Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost te njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovani su prof. dr. sc. Aleksandar Durman, i prof. dr. sc. Dubravka Sesar.

Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge za inovatorstvo, izumiteljstvo i promociju tehničke kulture mladih naraštaja u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovan je gospodin Ivan Vlainić.

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, za izniman sportski uspjeh i osvajanje zlatne medalje u vaterpolu na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. te doprinos promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, odlikovani su gospodin Loren Fatović, gospodin Ivan Buljubašić, gospodin Ivan Marcelić i gospodin Ante Vukičević.

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, za osobiti i izniman doprinos sportskim uspjesima hrvatskih vaterpolista i atletičara na Svjetskim prvenstvima u Budimpešti i Londonu 2017. te doprinos promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, odlikovani su gospodin Edis Elkasević i gospodin Predrag Sloboda.

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, za osobite zasluge za razvoj, promicanje i unapređenje sporta i sportskih aktivnosti invalidnih osoba te postignutih vrhunskih sportskih rezultata u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovani su gospođa Barbara Fuček-Leško, gospodin Miljenko Mišljenović i gospodin Dragan Rakić.

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota, odlikovana je gospođa Lenka Kopačević.

Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića, za osobite zasluge u dugogodišnjem pedagoškom radu i podizanju kvalitete glazbeno-kulturne scene u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovan je red. prof. art. Antun Petrušić.

Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića, za osobite zasluge u dugogodišnjem pedagoškom i trenerskom radu sportskog plivanja za osobe s invaliditetom, djecom s poteškoćama u razvoju te pripremama sportaša paraolimpijaca u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovana je gospođa Ana Sršen.

Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu, odlikovan je doc. dr. sc. Mirko Smoljić.

Redom hrvatskog pletera, za izniman sportski uspjeh i osvajanje zlatne medalje u vaterpolu na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. te doprinos promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, odlikovani su gospodin Marko Bijač, gospodin Miho Bošković, gospodin Javier Garcia Gadea, gospodin, Ivan Krapić, gospodin Luka Lončar i gospodin Marko Macan.

Redom hrvatskog pletera, za izniman sportski uspjeh i osvajanje brončane medalje u bacanju kugle na Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu 2017. te doprinos promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, odlikovan je gospodin Stipe Žunić.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su Marijan Gubina i gospodin Vojislav Lukić.

Povelja Republike Hrvatske, za trajan doprinos u spašavanju, zaštiti i očuvanju nacionalne pisane i materijalne baštine koje je 1991. godine među prvima zahvatio vihor ratnih razaranja i stradanja, a u prigodi obilježavanja 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, dodijeljena je Gradskom muzeju Vukovar iz Vukovara, Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ iz Karlovaca i Zavičajnom muzeju Konavala, Čilipi.

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u organizacijskom razvoju, promicanju i unapređenju sporta i sportskih aktivnosti invalidnih osoba te postignutim sportskim rezultatima u gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Republici Hrvatskoj i u svijetu, a u prigodi 50. obljetnice osnivanja i djelovanja, dodijeljena je Športskom savezu invalida grada Splita.

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u dugogodišnjem razvoju obrazovanja pojedinaca i hrvatskog društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija i razvoja digitalno zrelog društva, s posebnim naglaskom na obrazovnu i akademsku populaciju u Republici Hrvatskoj, dodijeljena je Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži – CARNET.

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u uvođenju i popularizaciji interneta i internetskih tehnologija u Republici Hrvatskoj, dodijeljena je Sveučilišnom računskom centru (SRCE) Sveučilišta u Zagrebu.

Povelja Republike Hrvatske, za osobit i dugogodišnji doprinos u zdravstvenoj zaštiti građana grada Šibenika, Šibensko-kninske županije i Republike Hrvatske u cjelini, a u prigodi 210. obljetnice osnivanja i djelovanja, dodijeljena je Općoj bolnici Šibensko-kninske županije, Šibenik.

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u besprijekornom glazbenom izričaju, izraženoj sugestivnosti u izvođenju pjesama te promociji klapskog pjevanja u Republici Hrvatskoj i u svijetu, dodijeljena je Klapi Intrade iz Zadra.

intrade_800x450