TOMISLAV BRALIĆ: Veselimo se i orni smo za nastup u Viru, pivat ćemo sve do – zore bile!

Kada nastupaju pivači iz klape „Intrade“ s bibinjskim slavujem Tomislavom Bralićem nisu samo sva sjedala popunjena ili tribine pretijesne; gužve vladaju i na okolnim terasama, prozorima, krovovima ili na bilo kojem dostupnom mjestu. Mislite da pretjerujemo? Upravo je tako opisan jedan od koncerata kojega su Bralić i „Intrade“ održali prošle godine po prilici s istim datumom u srpnju. Za njih, uostalom, nema predaha. Čas su na jednom mjestu, sljedećeg dana na drugom te uvijek s istim opisom – „koncert za pamćenje“, „nije bilo mjesta“, „bilo je sjajno“ … „Intrade“ jednostavno vlada klapskom scenom. 

Kada smo nazvali Bralića, dobili smo ga u Mostaru. Dan uoči virskog nastupa „Intrade“ nastupa u susjednoj Bosni i Hercegovini. Uhvatili smo ga na – prepad.
„Tek me sada zovete!? Dan uoči koncerta? Očekivao sam poziv puno ranije“ … uzvraća bibinjski pjevač. Šećer dolazi na kraju – pokušavamo se izvaditi …
„Intrade“ je prvi nastup imao na Viru u zimskom periodu, pa će srpanjski ambijent otoka biti puno primjerenija scena za slavnu klapu.
„Veselimo se i orni smo za nastup na Viru. Pivat ćemo sve do – zore bile“, raspoloženo kaže Bralić. Zadrani, ili bolje reći Prečani, Bibinjci i Zadrani, legitimni su nasljednici klape „Šibenik“ koja je bila sinonim za klapsko pjevanje 1970-ih i 1980-ih i koja je zahvaljujući sjajno napisanim i još bolje otpjevanim vječnim pjesmama – popularizirala klapski način pivanja. „Intrade“ su njihovi nastavljači, a nema boljeg dokaza od nabrajanja njihovih najizvođenijih pjesama. „Croatio iz duše te ljubim“, „Samo more nosim ja u duši“, „Sve dok bura dere“, „Zora bila“, „Nisan te sriće“, „Ne damo te pismo naša“, „Zalutali pogled“ i brojne druge, otisnule su trajan pečat. Najnovija „Ne mogu te prestat jubit“ osvojila je drugu nagradu publike na Splitskom festivalu, a ovih je dana premijerno prikazan i spot za pjesmu koji je snimio i režirao Željko Petreš. Autor pjesme je Vinko Barčot koji potpisuje stihove i glazbu, dok je pjesmu aranžirao Remi Kazinoti.
Boljeg uvoda u ljetnu koncertnu sezonu nije moglo biti. Vir je treća postaja od 21 koliko ih ovog ljeta na popisu ima klapa „Intrade“. Subota, 23. srpnja od 22 sata na virskoj rivi. Klapa „Intarde“ i Tomislav Bralić.

Intrade 800x403