TRG PETRA ZORANIĆA Zadrani i turisti uživali u folklornim plesovima i pjesmama TRG PETRA ZORANIĆA Zadrani i turisti uživali u folklornim plesovima i pjesmama
U srijedu 08. lipnja 2016. godine na Trgu Petra Zoranića plesala su se kola Ravnih kotara i Bukovice, priješko kolo iz mjesta Preko na... TRG PETRA ZORANIĆA Zadrani i turisti uživali u folklornim plesovima i pjesmama

U srijedu 08. lipnja 2016. godine na Trgu Petra Zoranića plesala su se kola Ravnih kotara i Bukovice, priješko kolo iz mjesta Preko na otoku Ugljanu i silbanski tanac s otoka Silbe.

Cilj je ove radionice glazbenoplesnog folklora sjeverne Dalmacije bio aktivno uključivanje građana Zadra i njegovih posjetitelja, kako bi kroz kolo, ples i pjesmu doživjeli glazbenoplesni folklor ovog područja. S obzirom na broj zainteresiranih građana možemo slobodno reći da je cilj uspješno i ostvaren. Pod stručnim vodstvom vanjskih suradnika Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar – mr. sc. Ive Brkića, prof. Narcise Lovrić i prof. Senka Sorića brojni građani i gosti našega grada naučili su prve korake glazbenoplesnog folklora dinarskog i jadranskog područja. Kolu se priključila i voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, Jasenka Lulić Štorić. Osim plesa moglo se čuti i nekoliko starih napjeva u izvedbi etnomuzikologa Ive Brkića.

Pravo iznenađenje bila je dječja folklorna skupina iz Poljske “Przy” koja je prisutnima prezentirala nekoliko svojih tradicionalnih plesova.