Tri obitelji s djecom s posebnim potrebama besplatno ljetovale na Viru Tri obitelji s djecom s posebnim potrebama besplatno ljetovale na Viru
Fasader i majstor za postavljanje laminata Zvonko Žugaj godinama je unazad dolazio na Vir raditi na podizanju i uređenju objekata. Zvonko je znao punih... Tri obitelji s djecom s posebnim potrebama besplatno ljetovale na Viru

Fasader i majstor za postavljanje laminata Zvonko Žugaj godinama je unazad dolazio na Vir raditi na podizanju i uređenju objekata. Zvonko je znao punih šest mjeseci boraviti na otoku, ali nikad na odmoru i kupanju. Ovaj 45-godišnji kućni majstor suprug je Adele i otac šestoro djece – Marije (1,5) Lare (5), Antee (10), Luke (14), Davida (16) i Sare (18) – od kojih je troje najmlađih do jutros s roditeljima boravilo na Viru. Starija djeca ostala su doma u Velikoj Gorici zbog školskih obaveza. Vode brigu sami o sebi, ali je za svaki slučaj pri ruci i baka iz Gorice. Njihove mlađe sestre zato uživaju na moru.  

– Za sve je kriva ili zaslužna jedna puknuta poluosovina. Pojavio se taj problem dok sam radio na Viru i tako sam upoznao Gorana Vickovića koji mi je pomogao. Malo smo pričali, riječ po riječ, i tada mi je ponuđeno da s obitelji dođem na otok u sklopu projekta kojega na Viru provodi Goran. Imam jedno dijete s posebnim potrebama – priča Zvonko, dok mu se najmlađa Marija nježno privija uz vrat.      

Ovog je ljeta šestu godinu uzastopno predsjednik Udruge dragovoljnih darivatelja krvi Vir Goran Vicković s članovima virskog UDDK-a organizirao besplatna ljetovanja na otoku za obitelji slabijeg imovinskog stanja, odnosno za obitelji i osobe kojima je odmor na moru dio terapije i zdravstvene skrbi. U srpnju 2017. na otok su posredstvom zagrebačke humanitarne udruge Dobra volje i virskog UDDK-a došle dvije obitelji iz Zagreba i Bjelovara, a suradnja je kasnije uspostavljena i s Majom Mišić, humanitarkom iz Slavonskog Broda. Maja je dobitnica brodske volonterske nagrade i osoba koja nesebično pomaže djeci, starijima, ali i vodi brigu o napuštenim životinjama. Poseban je Majin angažman pri provođenju rehabilitacijskog plivanja za djecu s teškoćama u razvoju u Paraplivačkom klubu Marsonia iz Slavonskog Broda, pa se na otoku u istom tjednu (10. – 17. lipnja) provođenja projekta našla i obitelj Budrovac iz Budrovca kod Đakova. Frizerka Marija, njezin suprug bravar Ivan, sinovi Roko (11) i Fran (11) te kćerka Laura (6), ovog su lipnja prvi put osjetili čari kristalno čistog mora na Viru.

– Ranije smo jednom preko Kluba bili na plivačkom natjecanju u Zadru, ali nikad nismo bili na Viru. Otok je zaista lijep, ljudi ljubazni, a djeca su oduševljena Virom. Njima je ovo ljetovanje ispunilo sva očekivanja – kaže mama Marija. Obitelj Budrovac bila je smještena u apartmanu Čvengić u virskom naselju Bobovik zahvaljujući Eliju Kuraji, vlasniku caffe & snack bara Bolero, koji im je platio smještaj. Obitelj Žugaj bila je smještena u kući Monike i Tomislava Krznarića, Brođana koji žive i rade u Beču. Krznarići na Viru imaju obiteljsku kuću koju svake godine na besplatno korištenje poklanjaju hrvatskim obiteljima s kontinenta, a koristili su je u isto vrijeme osoba u pratnji i njegovateljica Rada Šimunović s kćerkom Dunjom i Mirjanom Maričić. Dunja i Mirjana su članice Udruge osoba s invaliditetom Loco Moto iz Slavonskog Broda. To je udruga koja učlanjuje sve osobe s oštećenjima organa za kretanje, odnosno oštećenja lokomotornog sustava.

– Sve je išlo preko Maje Mišić i Gorana Vickovića. Nauživale smo se kupanja ovih tjedan dana. Meni se nešto nije išlo u more, ali curama zato jest – kaže gospođa Rada. Na kraju ljetovanja za sve je goste otoka upriličena tradicionalna svečana večera u restoranu Kotarina, kao poklon destinacijske kompanije Vir turizam, a ovu su humanitarnu akciju još pomogli pizzerija i pekara Me Gusta, Beauty centar TiA te Amarilis Studio za njegu i održavanje tijela. Gostima otoka Vira i sudionicima ovogodišnje humanitarne akcije ljetovanja, društvo su na svečanoj večeri pravili predsjednik virskog UDDK-a Goran Vicković s članovima Sandrom i Alenom Glavanom, Ljiljanom Kapović i Tajanom Markić te direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić i direktor Vir zaštite Darko Bašić.     

Foto: Virani s obiteljima iz Slavonskog Broda, Đakova i Velike Gorice