TRUDNOĆA NAKON 22 GODINE Obitelji Dujić ostvario se san!

Više od tisuću parova godišnje u Hrvatskoj dobije dijete zahvaljujući umjetnoj oplodnji. Posljednjih godina ovaj trend je sve rašireniji, a umjetna oplodnja nije tabu tema o kojoj se ljudi srame govoriti, kako je to ranije bilo.

Jedan od parova koji će, nakon 22 godine braka, postati roditelji, su Ivan i Vinka Dujić.

“Više od 20 godina pokušavamo dobiti dijete. U početku smo mislili da se samo trebamo potruditi, jer znamo dosta parova koje je mučio isti problem,pa su nakon nekoliko godina dobili dijete. Međutim, vrijeme je prolazilo, naši prijatelji su već dobivali i drugo dijete, a mi nikako.” – prisjeća se Vinka.

Obavili su sve moguće liječničke preglede, bili i u Zagrebu  kod doktora Asima Kurjaka, međutim, nalazi su pokazali da je sve u redu i kod nje i kod muža, te da ne postoji zdravstvena prepreka za dobivanje djeteta.

Nakon toga prijatelji su ih savjetovali da odu na umjetnu oplodnju.

U početku su bili skeptični, ali željeli su više od svega dobiti vlastito dijete.

“Htjeli smo i posvojiti dijete, pa smo kontaktirali Centar za socijalnu skrb u Zagrebu, pokušavali smo i preko Jelene Brajše koju smo upoznali preko jednog svećenika, međutim pomaka nije bilo. Išli smo i na liječenje u Sloveniji,  bili smo i u Pragu, međutim ništa. “- kaže Ivan Dujić.

Na kraju su odustali, te se pomirili s tim da neće imati djece. Ovaj nedostatak kompenzirali su tako da su ljubav pružili svojim nećacima i djeci od bliskih prijatelja.

“Početkom ove godine odlučili smo još jednom otići na umjetnu oplodnju. Nismo se puno nadali, išli smo onako, pa što bude. U ožujku sam bila u Zagrebu, obavila umjetnu oplodnju i na moje veliko iznenađenje uspjela sam zatrudnjeti. Našoj sreći nije bilo kraja. S 42 godine trudnica!!! Bebu očekujemo početkom prosinca.” -ispričala je Vinka s čijeg lica se nije skidao osmjeh.

Njen suprug dodaje kako su već gostovali u nekoliko radijskih emisija i ispričali svoje iskustvo.

“Želimo dati nadu i drugim parovima da nikad ne odustaju. Nama se ispunio san kada smo već odustali od svega i pomirili se s tim da nikad nećemo biti roditelji.”- kaže Ivan.