TURISTI ODUŠEVLJENI KAPELOM SV. NIKOLE Vinko Šimunić Bubanj obilazi je i vodi brigu o njoj!

Prošlo je pet godina otkako je legendarni bibinjski ratni zapovjednik Vinko Šimunić Bubanj zajedno sa svojom ekipom porinuo u more šest tona tešku betonsku kapelicu posvećenu Sv. Nikoli.
DCIM100GOPROOna je smještena na 16 metara dubine pored otočića Karantun, pet minuta udaljenog od morskog prolaza Mali Ždrelac, a svakoga tko je posjeti ostavi – fasciniranim.
Kapelica je unutra lijepu uređena, ima sve što kapelica treba imati, i oltar, i križ, te raspelo od mesinga dimanzija 70X40 centimetara.
S desne strane nalazi se na tenkovskoj čahuri ugraviran  lik Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca.
Još je niz sakralnih detalja koji kapelici daje poseban izgled.
Na vratima se također nalazi križ, a okolina kapelice se zahvaljujući morskoj vegeraciji prelijeva zelenim, ljubičastim i plavim tonovima.
kapela 4Kako je došlo do toga da Vinko Šimunić Bubanj upravo ovdje sagradi kapelicu – već je poznata priča.
Više od 40 godina proveo je kao ronioc, a posebno bitnu ulogu imao je tjekom Domovinskog rata, kao zapovjednik Operativne ronilačke grupe, koja je vodila brigu o pontonskom Masleničkom mostu i pazila da ga neprijatelji ne sabotiraju, te tako prekinu prometnu povezanost sjeverne i južne Hrvatske.
Proživio je u to vrijeme, zajedno sa suborcima, teške i neizvjesne tkapela 6renutke, izložen granatama i raznim ratnim opasnostima, a i zna se da more neovisno je li rat ili mir sa sobom nosi određene opasnosti i pogibeljne situacije.

Kako bi se zahvalio i odužio moru što ga je čuvalo sve to vrijeme, Bubanj se zavjetovao da će izgraditi kapelicu Sv. Nikoli, te je postaviti pod more.
Razmislio je kako realizirati ideju, osmislio plan, te se dao na posao.

Kad je kapelica bila gotova, zajedno sa kolegama iz Ronilačkog kluba Sv. Roko, porinuta je u more pored otočića Karantana.
Mediji su tada izvijestlili u ovom događaju, a za njega su doznali i brojni strani turisti koji se itekako zanimaju za nju.kapela 5
Tijekom ljetnij mjeseci mnogi od njih, a riječ je o ljubiteljima podvodnog svijeta, odlaze u obilazak.
Svi ronioci koji je vide – fascinirani su kako kapelicom, tako simbolikom i značenjem koje ona ima, posebno za čovjeka koji je prošao ratne strahote, i njegove suborce.
I u stranim tiskovinama pisalo se o ovome, a u pojedinim časopisima koji se bave vjenčanjima, spominjalo se kao idealna lokacija za organitaciju podvodnih vjenčanja.
Bilo je i upita vezano za to tvorcu – Bibinjcu Bubnju, a njemu takve stvari ne smetaju.
kapela 3Dapače, i sam kaže da je kapelica idealna za podmorska vjenčanja.
Vrijeme u kojem će kapelica doći do izražaja, tek je pred nama.
Njen tvorac je, u međuvremenu redovito obilazi, viodi brigu, promatra je li sve u redu i u tome uživa.

Svake godine, na blagdan Sv. Nikole, zajedno s prijateljima, Bubanj na tom mjestu položi vijenac za sve poginule i nestale ronioce i pomorce.

kapela 2