TUŽNA VIJEST Umro don Čedomil Šupraha, osnivač zadarskog Caritasa TUŽNA VIJEST Umro don Čedomil Šupraha, osnivač zadarskog Caritasa
Don Čedomil Šupraha, svećenik Zadarske nadbiskupije, i dugogodišnji ravnatelj zadarskog Caritasa koji je i postavio njegovu organizacijsku strukturu prije 25 godina, preminuo je nakon... TUŽNA VIJEST Umro don Čedomil Šupraha, osnivač zadarskog Caritasa

Don Čedomil Šupraha, svećenik Zadarske nadbiskupije, i dugogodišnji ravnatelj zadarskog Caritasa koji je i postavio njegovu organizacijsku strukturu prije 25 godina, preminuo je nakon teške bolesti u subotu, 27. kolovoza, u zadarskoj Općoj bolnici. U bolnicu je doveden u petak navečer iz Svećeničkog doma u Zadru, gdje je živio posljednjih mjeseci. Don Čedo, kako su ga svi od milja zvali, preminuo je u 79. godini života i 54. godini svećeništva. Misu zadušnicu i sprovodne obrede u župnoj crkvi sv. Luke u rodnoj župi don Čedomila, u Kolanu na otoku Pagu, u utorak 30. kolovoza s početkom u 17 sati, predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Don Čedo je bio poznati i omiljeni svećenik u Zadarskoj nadbiskupiji, prepoznatljiv po svojoj otvorenosti, socijalnoj suosjećajnosti i osjećaju za potrebe čovjeka. To je, osim u njegovoj pastoralnoj, župničkoj svakodnevici, do izražaja došlo i za vrijeme obavljanja njegove dugogodišnje službe ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije od 1991. do 2004. godine. Don Čedomil je bio ravnatelj Caritasa u teško vrijeme Domovinskog rata.

– Njegova duhovna i karakterna oporuka svima koji su ga poznavali su njegove riječi koje je potvrđivao djelima, kako svakome čovjeku treba pomoći, svakoga treba poštovati, tko god pokuca na vrata, bez obzira na vjeroispovijest i nacionalnost. On je prepoznavao potrebe trenutka, kao i one koje će nadoći, te što treba unaprijed i preventivno učiniti. Kao ravnatelj Caritasa, don Čedo je učinio veliki iskorak postavivši snažnu strukturu zadarskog Caritasa sa stručnim službama i djelatnicima. Za njegova mandata otvorena je Pučka kuhinja sv. Vinka Paulskog u Zadru, i to u ranom poraću 1996. g. Kada je postao župnik Benkovca, 2004.g., u sklopu župnog pastoralnog centra Porođenja BDM otvorena je i Pučka kuhinja sv. Ante Padovanskog u Benkovcu – navedeno je u dopisu koji je upućen iz Zadarske nadbiskupije.

Don Čedomil je rođen 20. siječnja 1938. g. u Kolanu, gimnaziju je pohađao u Zadru, prvu godinu teološkog studija u Zagrebu, a ostale godine teologije u Zadru (1960.-1964.). Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1963. g. u Zadru.
Obavljao je niž svećeničkih dužnosti po brojnim župama Zadarske nadbiskupije, a od 2010. g. do zadobivanja bolesti 2016. g. don Čedo je obavljao službu ravnatelja Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru. Od 14. travnja 2016. g. bio je umirovljen.