TUŽNO I NEPRAVEDNO Baka Anka (80) živi bez struje, vode, gladna i bolesna!

Nedaleko od središta Gračaca, bez osnovnih uvjeta, živi osamdesetogodišnja Anka. Udovica bez djece, bez skrbi nadležnih. Primijetila je nije država već ljudi dobre volje. Za dostojan život, potrebna joj je naša pomoć. Priču o ovoj nesretnoj starici objavio je HRT Radio Zadar.

Đurđica Paunović, Udruga Prospero: Moj prvi susret s Ankom je bio kad je došla kod mene kući da me pita imam li knjigu da joj posudim, da ona čita, voli ljubavne romane i da su krupna slova.

I dala sam joj knjigu i kad je pročitala vratila se da mi prepriča i da mi kaže da joj se svidjela.Dolazila je opet i kad mi je ponestalo ljubavnih romana više nije dolazila.

Već deset godina Anka živi u trošnoj kućici ne većoj od nekoliko četvornih metara. Na samo pet minuta od središta Gračaca, a neimaštinom stoljeće daleko. Godine su se nakupile, postalo je sve teže, bez ikoga svoga.

Anka Radočaj: Da bogda sutra umrla. Nemam što žaliti majko..nemam, iscrpljena sam od ove nepravde i ovog svega.
Što je ključno što vam nedostaje? Nedostaje mi SVE! Nemam koga da me podvori, nemam struje, vode, doktora, hitna dođe izmjeri mi tlak i uteču odma. Nema doktora.

Bez struje i pitke vode, na rubu života. Bez osnovnih higijenskih uvjeta, često jede pokvarenu hranu.

Je li ta hrana zaražena, ta piletina zaražena me zarazila, nitko nije kriv nego to najbrže skuvaš, to sam najviše jela…

Civilizacijska razina koja se danas podrazumjeva, Anki nedostaje. Kupaonica, rasvjeta, televizor, ono što je nama osnovno za nju je čežnja.

Anka je li općina ikad išta učinila za vas? Nit mi je što napravila, nit su mi dali namještaj, nit vrga, ništa živo.

Đurđica Paunović, Udruga Prospero: Ured za stambeno zbrinjavanje je nadležan za to, a oni ne daju odgovor tako lako ako ih upitate imate li stan za Anku, ne kažu oni ima nego predajte 10 kilograma papira pa ćemo mi vidjeti u naredne 2 godine možemo li je negdje smjestiti.

Mnogi koji su zatražili, pomoć su i dobili. Ne zna Anka ni gdje, ni što tražiti.

Ljiljana Fabac, CZSS Zadar, podružnica Gračac: Radimo na tome da zajedno s udrugom Prospero i Općinom Gračac da joj se poboljšaju uvjeti i u fazi smo ishodovanja dokumentacije da bi mogli zatražiti struju i vodu.

Da nije udruge Prospero bi li se znalo za Anku?

Ja ne mogu znati za sve korisnike dok mi netko za njih ne dojavi, tada mi izlazimo na teren da vidimo o čemu se radi.

Izlika je mnogo, no ruku na srce, zakazali smo. Umjesto u spokojnoj starosti, Anka kopni u šikari općine Gračac. I treba joj sve. Treba joj novi početak u 80 godini.

Svi koji žele pomoći, neka kontaktiraju udrugu Prospero u Gračacu. Tamo će vas uputiti kako doći do bake Anke.