U AKCIJI USKOKA I POLICIJE UHIĆENO 13 OSOBA Osumnjičeni za prodaju 34 kg kokaina!

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave zadarske i  PNUSKOK-a, u suradnji s policijskim službenicima austrijske, njemačke i nizozemske policije, na području  Hrvatske,  Austrije,  Njemačke i Nizozemske  proveli su višemjesečno koordinirano međunarodno kriminalističko istraživanje krijumčarenja kokaina, pod kodnim nazivom DUNAV.

Tijekom istraživanja utvrđena je sumnja kako je 66-godišnji hrvatski državljanin  zajedno sa 63-godišnjim hrvatskim državljaninom, organizirao krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Nizozemsku, gdje su prokrijumčareni kokain skrivali u tajnom skladištu 62-godišnjeg hrvatskog državljanina u blizini Rotterdama. Iz tog skladišta kokain su distribuirali preprodavačima u Austriji, Hrvatskoj i BiH.

Njih se sumnjiči da su, tijekom prošle godine, u 12 navrata nabavili i prodali   oko 34 kg kokaina, od čega je u 6 odvojenih zapljenana području Hrvatske,  Austrije, Njemačke i  Nizozemske zaplijenjeno oko  7.7 kg kokaina.

Tijekom provođenja KI „DUNAV“, na području RH,  Austrije, Njemačke i  Nizozemske do sada je uhićeno  ukupno 13  osoba i to:

–       6 hrvatskih državljana (uz naprijed navedenu trojicu uhićeni su još 55 godišnjak i 41 godišnjak  te 46 godišnjak s područja BiH),

–       5 državljana  Austrije

–       2 državljanina Srbije

Ulična vrijednost preprodane droge se procjenjuje na najmanje 1.360.000 eura tj. 10.336.000 kuna.

Također, tijekom uhićenja navedenih osoba, uz drogu kokain, pronađena je i oduzeta veća količina novca za koji se sumnja da je pribavljen preprodajom kokaina kao i poslovna dokumentacija koja se dovodi u vezu s pranjem novca.