U Benkovcu i Obrovcu učenicima prikazan film edukativog sadržaja “Djeca raja” U Benkovcu i Obrovcu učenicima prikazan film edukativog sadržaja “Djeca raja”
U Benkovcu i Obrovcu polaznici osnovnih škola danas su gledali nove projekcije filmova u sklopu programa Sedmi kontinent „Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske... U Benkovcu i Obrovcu učenicima prikazan film edukativog sadržaja “Djeca raja”

U Benkovcu i Obrovcu polaznici osnovnih škola danas su gledali nove projekcije filmova u sklopu programa Sedmi kontinent „Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije“ udruge Djeca susreću umjetnost kojeg financiraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Zadarska županija a realizira se u suradnji s Filmskim uredom Zadar. Iranski film „Djeca raja“ redatelja Majida Majidija snažno je dojmio polaznike trećih i četvrtih razreda osnovnih škola iz Obrovca i Benkovca. Film govori o siromašnoj obitelji i dječaku koji se prijavljuje na maraton kako bi osvojio treću nagradu –tenisice, jer ni njemu, ni njegovo sestri Zahri roditelji ne mogu priuštiti takav luksuz. Nakon što velikim trudom dođe do pobjede na maratonu, za razliku od druge djece koja čeznu za pobjedom, Ali je tužan jer je više od pobjede želio tenisice koje donosi treće mjesto i tenisice za njegovu sestru Zahru.
Nakon projekcije o filmu su razgovarale Snježana Gabelić i filmska kritičarka Višnja Vukašinović. Školarci su analizirajući film zaključili da su djeca glumci bili vrlo uvjerljivi iako je riječ o amaterima ili naturščicima, kako se naziva glumce koji nisu profesionalni. Djeca su pozorno slušala informacije o nastajanju filma poput one da na setu bude i stotinu ljudi koji rade, iako je pred kamerom veći dio vremena tijekom filma samo dječak Ali. Doznali su i da film nastaje u periodu od mjesec do dva dana. Najviše su ih dojmile emocije koje je kod njih izazvao film. Neki su priznali da su pustili i koju suzu zbog tužne priče koja ipak ima sretan završetak kojeg simboliziraju zlatne ribice koje ispunjavaju želje, ali i zbog tenisica do kojih je Ali ipak uspio doći.
Djeca raja iranska je obiteljska drama i ujedno prvi film u povijesti Irana koji je zavrijedio prestižnu nominaciju za Oscara. Osim „Djece raja“, školarci su danas još gledali filmove: „Crveni balon“, „Mama, volim te“, „Ernest i Celestina“ i „Ovisnik o internetu“.
Ove godine više od 2 000 učenika iz šest osnovnih škola Zadarske županije sudjeluje u filmsko-obrazovnom programu Udruge Djeca susreću umjetnost koji se u Zadarskoj županiji provodi već treću godinu. Škole koje su se uključile u program Filmske pismenosti su: Osnovna škola Valentin Klarin Preko, Osnovna škola Vladimir Nazor Neviđane, Osnovna škola Stjepana Radića Bibinje, Osnovna škola Obrovac, Osnovna škola Benkovac i Osnovna škola Zemunik.