U Biogradu proslavljen blagdan Rođenja Sv. Ivana Krstitelja U Biogradu proslavljen blagdan Rođenja Sv. Ivana Krstitelja
U župi Sv. Ivana Krstitelja na Kosi u Biogradu n/m, na uočnicu blagdana Rođenja sv. Ivana Krstitelja u srijedu 23. lipnja, svečano misno slavlje... U Biogradu proslavljen blagdan Rođenja Sv. Ivana Krstitelja

U župi Sv. Ivana Krstitelja na Kosi u Biogradu n/m, na uočnicu blagdana Rođenja sv. Ivana Krstitelja u srijedu 23. lipnja, svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Na početku mise nadbiskup je blagoslovio novi drveni kip sv. Ivana Krstitelja koji je nabavljen i uz pomoć Grada Biograda, čiji gradonačelnik Ivan Knez rado i angažirano podržava inicijative i ulaganja dviju biogradskih župa, osjećajući i poštujući i vjerničke potrebe biogradskog naroda.

Po uzoru na sv. Ivana Krstitelja, a u kontekstu govora o potrebi prokazivanja zla, zabluda i hrabrog zauzimanja koja se neće dati zavoditi lažnim ponudama koje ugrožavaju čovjeka, u propovijedi je nadbiskup Puljić komentirao ‘Matićev prijedlog’ o kojemu se ovih dana raspravlja u Europskom parlamentu. Nadbiskup  je rekao da ‘Matićevo izvješće’, nasuprot onome kako ga autor predstavlja, „zapravo krši temeljna ljudska prava, poput priziva savjesti“. 

„Ne treba se zanositi mišlju kako će izjave Tajništva COMECE-a (Biskupske konferencije Europske Unije) koje se osvrnulo na izvješće hrvatskog europarlamentarca Matića u kojem se „negira temeljno pravo priziva savjesti, Vijeća HBK za život i obitelj i Komisije HBK ‘Iustitia et pax’ omesti „prodavače magle i ideoloških pamfleta“ da uvjere članove EU Parlamenta o ‘opravdanosti pobačaja’ pod firmom ‘ženskih prava’ te da upozore na ‘opasnost priziva savjesti’ kao ugrožavanja ljudskih prava. Iako je mehanizam priziva savjesti uvršten u Povelju Europske unije o temeljnim ljudskim pravima“ (čl. 10.1), isto tako, mi smo svjesni kako je uvijek bilo onih koji su nasjedali zavodljivim udicama, kako zbog obećanja privilegija, tako i zbog straha. Ali, Bogu hvala, uvijek je bilo i onih koji su ostali uzgor, poput Ivana Krstitelja i nisu se bojali straha ni zavodljivosti. Ostali su vjerni, nepokolebljivi i neustrašivi kad se radilo o vjernosti kršćanskim načelima i zdravim ljudskim stavovima i idealima. Zahvaljujući upravo takvima, vjera i danas živi. Gdje bismo mi bili da nije bilo takvih hrabrih i svjesnih ljudi u našoj prošlosti, koji su se stoljećima hrvali za život i opstanak s moćnicima ovoga svijeta, od rimskih cezara do boljševičkih komesara“ poručio je mons. Puljić.

Nadbiskup je rekao da je sv. Ivan Krstitelj Božji heroj na kojega trebamo biti ponosni i kojemu se trebamo utjecati da nam pomogne biti poput njega u napastima i kušnjama. „Sv. Ivan nije bio trstika koju vjetar okreće kako hoće. Naprotiv, bio je i ostao hrast kojemu ni najjača oluja nije mogla nauditi. Ostao je vjeran Božjim načelima do kraja. Nije popustio ni pred Herodom ni pred njegovom priležnicom Herodijadom. Bio je karakter. Zato je Isusu bio drag, pa ga je obasuo osobitim pohvalama: ‘Ovakav se od žene rodio nije’“ istaknuo je mons. Puljić.

Naglasio je da je sv. Ivan stoljećima blizak i drag hrvatskom vjerniku zbog njegove načelnosti i hrabrosti. „Koliki su „naši Ivani“ stradali samo zato jer nisu htjeli pogaziti svoju vjeru, zanijekati svoje korijene i odreći se kršćanskih načela!? Ivan im je u tome bio nadahnuće i zaštitnik. Znamo kako u našem podneblju nije bilo lako othrvati se svim silnim zavođenjima i zastrašivanjima, od tuđinskih vladara i turskih sultana, preko francuskih i talijanskih osvajača do ‘prodavača magle i ljudskih prava’ iz ovih naših dana“ upozorio je mons. Puljić, upitavši i „koliko je, poput bl. Alojzija Stepinca, bilo naših majki, očeva, svjedoka vjere koji su svojom patnjom ispunili život za Crkvu!?”.

Nadbiskup je podsjetio kako je „bilo lijepo slušati sv. Ivana Pavla II.” kad je 5. listopada 1998. g. u Solinu govorio o „našem heroju Stepincu, kojega je dan prije proglasio blaženim u Mariji Bistrici”. Sv. Ivan Pavao II. tada je rekao: „Blaženi Alojzije Stepinac je službu naviještanja Evanđelja ispunio svojom patnjom za Crkvu, a poruku vjere zapečatio svojom smrću. Draža mu je bila tamnica nego sloboda, i to samo zato kako bi obranio slobodu Crkve i njezino jedinstvo. Nije se strašio okova, kako ne bi bile okovane riječi Evanđelja”.

„Hvala ti, Ivane Pavle II., za te divne riječi, gdje si i teoloiški i svjedočki i pjesnički prikazao našeg heroja Stepinca, u toj antitezi: ‘Nije se plašio okova, samo kako ne bi bile okovane riječi Evanđelja’. Kakva divna pohvala na račun Božjega viteza Stepinca koji je sigurno i u sv. Ivanu Krstitelju imao uzor u kojega se ugledao. Ta Papina pohvala Stepinca slična je pohvali koju je Isus uputio za Ivana: „Što ste izašli gledati? Trstiku koju vjetar ljulja? Ili proroka? Da, i više nego proroka. Zaista kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja.” (Mt 11, 7-11)” rekao je mons. Puljić.

Sv. Ivan „ni pred kim nije imao straha. Koljena mu nisu klecala, niti mu je glas podrhtavao. Tako je uvjerljivo propovijedao da ga je i Herod koji će ga smaknuti, volio slušati, cijenio ga je“ rekao je nadbiskup.

U tom kontekstu, podsjetio je i na „vremena kad su hrvatski biskupi, poput šibenskog biskupa Ćirila Banića kojeg su zvali „dalmatinskim lavom“, mostarskog biskupa Petra Čule koji je optužen na 11 godina zatvora i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca te stotine svećenika, koji su bili po zatvorima, suđeni i mučeni s tisućama vjernika laika koji su smetali režimu i onima koji su htjeli nametnuti svoju ideologiju. Oni su ležali po zatvorima, platili svojim zdravljem i svojom žrtvom, jer nisu se htjeli odreći vjere, službe, istine i svoga naroda“ poručio je mons. Puljić.

Stoga je sv. Ivan poticaj da „ispovijedamo da nam je zakon Evanđelja prava i cjelovita mudrost života. To je vjera koju su prakticirali naši očevi kroz stoljeća i bili sigurni kako su sveci Božji miljenici, trajni moćni zagovornici i dragi zaštitnici“.

Opisujući veličinu sv. Ivana, nadbiskup je rekao da je, uz Blaženu Djevicu Mariju, Ivan Krstitelj jedini od svetaca kojega Crkva godišnje dva puta slavi, njegov dan rođenja i smrti, kada je mučenički posvjedočio vjernost Kristu.

„Obično se u liturgiji ne slave rođendani svetaca. Crkva slavi dan sveca kad osoba završi ovozemaljski život, dan smrti, jer to je bilo njegovo rođenje za nebo. Ivan Krstitelj ima privilegij dva puta imati liturgijski spomendan. To znači da se radi o velikom svecu, velikom proroku“ naglasio je mons. Puljić.

Sv. Ivana nekad prikazuju kako upire prstom i pokazuje na Jaganjca Božjeg koji oduzima grijehe svijeta. I biogradski kip pokazuje kako sv. Ivan drži Janje i prstom pokazuje na njega.

„Kao Božji čovjek, Ivan je pomagao ljudima u njihovim pitanjima i problemima te upućivao na Isusa koji se, kad je počeo propovijedati, predstavio kao Put, Istina i Život. No, uz to, evanđelisti bilježe da je Ivan bio navjestitelj Božje srdžbe i njegove pravde te je svoje riječi upućivao svim staležima, kad je počeo pripravu za Isusov dolazak“ rekao je nadbiskup.

Podsjetio je da je Herod dao uhititi Ivana kad mu je Ivan rekao da ne „smije imati ženu brata svoga“ te ga je Herodijada htjela ubiti. „To, međutim nije mogla učiniti jer se Herod bojao naroda, znajući da Ivan ima veliki ugled, da je pravedan i svet, pa ga je štitio. I rado ga je slušao, kaže  Marko (Mk 6, 17 – 20). Kad ga je Duh Božji potaknuo da ide ‘pripraviti put Gospodinu’, počeo je propovijedati i pozivati na obraćenje, ne samo farizeje, saduceje, pismoznance nego i sve ljude koji su dolazili slušati ga, oštrim ukorima i prijekorima. Govorio je: „Leglo gujinje. Tko vas je upozorio da bježite od skore srdžbe?! Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako stablo koje ne donosi dobrog roda siječe se i u oganj baca“ (Mt 3, 7-10). Carinicima je dovikivao „neka ne utjeruju od poreza više nego je određeno“. Kad je prekorio Heroda zbog njegove priležnice Herodijade, hrabrost ga je koštala slobode i odvela u zatvor“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je sv. Ivan Božji junak dosljednog života, stroge pokore, živo je propovijedao.

Iako je Isus pohvalio i neke druge, Natanaela zbog iskrenosti, grešnicu koja se skrušeno pokajala zbog iskazane pažnje, Kananku i stotnika zbog njihove ustrajne molitve jer dosađivali su Isusu, vapeći ‘Pomozi’, Petra je pohvalio zbog ispovijedi vjere, Isus je Ivana pohvalio kao nikoga drugoga, rekavši da se „ovakav od žene rodio nije“.

„Pred zavodljivim i krivim ideologijama koje se i danas nude ljudima, često pod firmom „ljudskih prava“, usrdno s vjerom molimo: ‘Udostoj se, Gospodine, svoju Crkvu ravnati pod zaštitom svetoga Ivana Krstitelja“ potaknuo je mons. Puljić, zaključivši propovijed stihovima p. Petra Perice, domoljuba i mučenika kojeg su partizani sa šestoricom svećenika i pedesetak dubrovačkih intelektualca strijeljali na otočiću Daksi, 24. listopada 1944. g. „Slava Ti kralju, slava Ti Bože, pred tobom sve je pepeo, prah. Dokle smo tvoji, tko nam što može, jer ti si nam snaga, ljubav i strah. Srce božansko, Isusa moga, daj da sve više ljubim te ja“.

Nadbiskup Puljić pohvalio je župljane na Kosi koji su lijepo uredili okoliš svoje župne crkve, perivoj kao park maslina, lavande i travnjaka. Najnovije, uz pomoć Grada Biograda, podignut je i veliki kameni zid kojim je okruženo veliko dvorište crkve u čiji dječji park rado dolaze i najmlađi Biograđani. Nadbiskup ih je potaknuo da se i dalje utječu zagovoru sv. Ivama, u čiju su čast, kao izraz svoje ljubavi i poštovanja, nabavili i novi kip sv. Ivana.

Uz suslavitelja don Nikolu Tokića, župnika na Kosi, u asistenciji je bio akolit Mario Mršić, rodom iz te župe sv. Ivana Krstitelja. Nadbiskup je potaknuo puk na molitvu za dar toga zvanja, da Mršić ustraje na putu svećeničke formacije i da se vesele slavlju mlade mise u svojoj župi.

Koliko su vjernici htjeli tu crkvu u zaleđu Biograda, iznad Jadranske magistrale, pokazuje i da je crkva Rođenja sv. Ivana Krstitelja, uz pomoć dobročinitelja, bila izgrađena u godinu dana. Gradnja je bila započela 1. lipnja 1987. g., temeljni kamen položen je 12. srpnja, a za vrijeme župnika Tomislava Bondulića, tu je crkvu 5. lipnja 1988. g. blagoslovio zadarski nadbiskup Marijan Oblak.

Ines Grbić

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.