U Biogradu svečana misa i procesija s novim kipom svetog Josipa

U ovom tjednu dvojica poznatih svetaca imaju svoje blagdane: u četvrtak 17. ožujka Sveti je Patrik, a u subotu 19. ožujka Sveti Josip. Nedvojbeno se u Hrvatskoj veselije i bučnije proslavio irski Blagdan svetog Patrika, dok će Josipovo proslaviti tek poneka župa. O svetom Josipu kao zaštitniku hrvatskog naroda i hrvatske domovine, općenito se danas nedovoljno govori. No upravo je zanimljiv podatak da je svetac zaštitnik jedne malene Hrvatske onaj koji je uz Blaženu Djevicu Mariju najbliži Presvetom Srcu Isusovu, budući je Sveti Josip odgojio i skrbio o Isusu. Josip zajedno s Marijom i Isusom čini Svetu obitelj. Pobožan, ponizan, skroman i šutljiv, koji se nikad nije hvalisao pred ljudima, već stoljećima je uzor svim Hrvatima.
U Biogradu se slavi svetkovina Svetog Josipa. Svečana misa i procesija s novim kipom Svetog Josipa započet će u subotu u 16 sati.
Prisjetimo se kako se vjeruje da je upravo sveti Josip za vrijeme Domovinskog rata sačuvao našu župnu crkvu Svete Stošije. Naime, za vrijeme bjesomučnog granatiranja Biograda na Moru, na sam Blagdan svetog Josipa u župnoj crkvi je bila sveta misa. Granate su poput kiše padale uokolo i niti jedna nije pogodila ili oštetila župnu crkvu. U znak zahvale za taj čudesan događaj nabavljen je kip svetog Josipa i postavljen na štovanje u župnoj crkvi. Stoga je prigoda ove subote doći na svetu misu i procesiju u čast svetom Josipu.
Neka vas sve blagoslovi i čuva sveti Josip, zaštitnik Hrvata, a ovima koji nose ime po ovom skromnom i pravednom svecu neka je sretan imendan i neka im sveti Josip u životu bude uzor i zaštita.

Gordana Šarić