U Biogradu za 21. obljetnicu Oluje greškom okrenuli hrvatske zastave naopako?! U Biogradu za 21. obljetnicu Oluje greškom okrenuli hrvatske zastave naopako?!
Foto: U Biogradu za 21. obljetnicu Oluje greškom okrenuli hrvatske zastave naopako?! U kraljevskom Biogradu nalazimo štošta da je postavljeno naopako, pa nije nikakvo... U Biogradu za 21. obljetnicu Oluje greškom okrenuli hrvatske zastave naopako?!

Foto: U Biogradu za 21. obljetnicu Oluje greškom okrenuli hrvatske zastave naopako?!
U kraljevskom Biogradu nalazimo štošta da je postavljeno naopako, pa nije nikakvo čudo što su i velike hrvatske zastave u glavnoj ulici kojom se dolazi u centar grada i na biogradsku rivu promašile smjer. Naime, u ulici nazvanoj po prvom hrvatskom predsjedniku Ulici dr. Franje Tuđmana, od hotela Bolero do raskrižja sa Splitskom ulicom, desetak je hrvatskih zastava obrnuto postavljeno na stupove javne rasvjete. Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske pritom je, kad je u pitanju postavljanje zastava, prilično jasan i tu nema mjesta improvizacijama. Naime, tamo piše da (Članak 13.) ako se zastava Republike Hrvatske ističe preko ulice i trga u okomitom položaju, tada bi se crvena boja trebala nalaziti, da skratim priču, na istočnoj strani – ako je pravac ulice sjever jug. U ovom slučaju se ne nalazi, što znači da postavljanje zastave nije napravljeno u skladu s važećim Zakonom. Desetak višemetarskih spornih zastava u Biogradu u glavnoj ulici umjesto crven – bijel – plav, danas vijore u plav – bijel – crvenoj boji. Da nije tu hrvatskog grba, isto kao što je onomad bilo u negdašnjoj državi SFRJ, rekli bi zlobnici. No iskreno vjerujemo da je riječ o omaški radnika gradskog komunalnog poduzeća Bošana d.o.o. zaduženih za postavljanje zastava a ne o namjernim negativnim konotacijama.
Po prvi put je zadovoljan radom Gradske uprave Mario Jeličić te je na svom Facebook profilu, uz nekoliko fotografija spomenutih zastava napisao komentar (c/p):
„Evo da stalno ne kritiziram gradsku upravu,grad je lijepo uredjen zastavama za nadolazeci blagdan,pohvala gradskom komunalnom poduzecu“.
Za utjehu građanima i njihovim gostima, sve druge manje zastavice ispravno vijore. Zastave su postavljene jer se u Biogradu, kao uostalom i cijeloj državi, slavi 21. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Pritom se već godinama u Biogradu održava tradicionalna manifestacija pod nazivom „Biogradska noć“ koja započinje 4. kolovoza u večernjim satima i traje dugo u noć. Uz razne specijalitete na otvorenom, nastupe raznih zabavljača, osvijetljene brodove i piromuzički vatromet i još štošta, očekuje se tridesetak tisuća posjetitelja.
Gordana Šarić