U CRKVI SV. KRŠEVANA Svečanim koncertom otvoren 4. Zadar Organ Festival U CRKVI SV. KRŠEVANA Svečanim koncertom otvoren 4. Zadar Organ Festival
Piše: Dora Dunatov Rujan u Zadru počeo je obećavajuće – barem što se tiče glazbe! Pomalo neobični i svakako nesvakidašnji spoj orgulja i gregorijanskog... U CRKVI SV. KRŠEVANA Svečanim koncertom otvoren 4. Zadar Organ Festival

Piše: Dora Dunatov

Rujan u Zadru počeo je obećavajuće – barem što se tiče glazbe! Pomalo neobični i svakako nesvakidašnji spoj orgulja i gregorijanskog korala privukao je sinoć, 1. rujna, u crkvu sv. Krševana stotinjak zainteresiranih slušatelja, ispunivši i posljednju postavljenu sjedalicu u tom romaničkom prostoru zagasite ljepote. Bio je to svečani koncert otvorenja 4. izdanja Zadar Organ Festivala, međunarodnog orguljskog festivala interdisciplinarnog karaktera i prvog takvog festivala u Zadru i široj okolici. Iza festivala stoji sasvim mala neprofitna Umjetnička organizacija Zara na čelu s Teom Kulaš, diplomiranom orguljašicom i muzikologinjom koja svakog rujna predano u Zadar dovodi najveća domaća i strana lica orguljaške scene i općenito umjetničkog svijeta. Vrijednim radom i nemjerljivim zalaganjem stekla je naklonost i podršku volontera te niza manjih i većih poduzetnika u Zadarskoj županiji, a osim velikih domaćih srca, razumijevanje za njezinu viziju prepoznala je i nizozemska radionica orgulja Mixtuur. Zahvaljujući njoj, Zadar Organ Festival na čak tri koncerta ovog rujna silazi s crkvenog kora na prijenosne digitalne orgulje serije Intrada i predstavlja publici ne samo inače skriveno sviranje orguljaša, već i neki drugi spektar zvukova i orguljskih mogućnosti. Upravo na tim orguljama sinoć je nastupio nagrađivani ruski orguljaš Aleksey Vylegzhanin.

Jedna od vizija Zadar Organ Festivala je pokušati dati publici ono što im možda fali i ukazati na neka nova rješenja koncertnih događanja – od velikih stvari kao 300kg teških prijenosnih orgulja do malih, poput QR kodova na programskim lecima s adresom na sadržajne službene stranice festivala koji smanjuju udio tiskanih materijala, ili pak onih neopipljivih poput u cijelosti snimljenih koncerata postavljenih na YouTube kanalu ZOF-a. Poseban i unikatan na svaki način, o čemu već svjedoči i čaroban plakat autorice Galie Zinko koji prikazuje plavokosu sirenu za orguljama na kitu ispred siluete amblematskih građevina grada Zadra, i kao takav sasvim oduzima dah. 

Za otvorenje četvrtog izdanja odabran je gregorijanski koral, srednjovjekovna glazbena vrsta, ili možda bolje reći ishodište europske glazbe općenito. Onim Zadranima koji nedjeljom odlaze na misu Benediktinki u crkvu sv. Marije, duge melodije gregorijanskog korala možda nisu sasvim strane, što može biti i razlog tako velikoj posjećenosti prvog koncerta zadarskog festivala. I premda smo spremni nekako stereotipno zaključiti da će mistična monofonija s rijetkim izletima u najraniju polifoniju, s nerazumljivim latinskim jezikom i kao meditacija dugim dahovima, zapravo interesirati možda tek stariju generaciju, iznenađujuć i pretežan broj mladih lica u publici prvog koncerta ZOF-a posvjedočio je upravo suprotno. S namjerom i nestrpljivim iščekivanjem, prva je publika pristigla već pola sata prije koncerta, želeći doživjeti ne samo najavljenu vrhunsku izvedbu gregorijanskog korala austrijske Choralschole pod ravnanjem Antanine Kalechyts, već i Alekseya Vylegzhanina koji se već na prethodnim izdanjima predstavio kao genijalac za orguljama. Austrijska Choralschola pripada Odsjeku za crkvenu glazbu bečkog Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti, a njezina je voditeljica Kalehyts inače doktorica gregorijanskog korala i profesorica istog na tom prestižnom austrijskom sveučilištu. 

Vylegzhanin se na ovom koncertu predstavio skladbama velikog libanonsko-francuskog skladatelja Najija Hakima, inače dugogodišnjeg orguljaša dvaju važnih pariških crkava – bazilike Presvetog Srca Isusova i crkve Presvetog Trojstva – gdje namještenje orguljaša predstavlja najviši status i pohvalu glazbenika. Upravo taj nedohvatljivi Naji Hakim, skladatelj i orguljaš, ovog rujna stiže u Zadar i nastupa na petom koncertu Zadar Organ Festivala, i to ne sam, već s nagrađivanim zagrebačkim Oratorijskim zborom crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci. Zborom ravna perspektivni dirigent Jurica Petar Petrač, inače od srpnja novi glazbeni voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Ti umjetnici nastupit će u zadarskoj katedrali 18. rujna. 

Prethodit će im koncerti slovačkog orguljaša Stanislava Šurina u crkvi sv. Anselma u Ninu (15.9.) i crkvi Uznesenja BDM u Bibinjama (14.9.). Četvrti ZOF zatvorit će uglazbljena izložba fotografija velikog zadarskog fotografa Zvonimira Brkana (21.9.) povodom njegove stote godišnjice rođenja. Za tu je priliku angažiran skladatelj Berislav Šipuš čiju će novu skladbu „Slike vremena… zvukovi sjećanja“ praizvesti u crkvi sv. Donata organizatorica festivala Tea Kulaš. 

Prvi sljedeći koncert Zadar Organ Festivala očekuje nas iduću subotu, 10. rujna u crkvi sv. Krševana, a nastupit će nagrađivana grčka orguljašica Ourania Gassiou. Na programu je niz suvremenih skladbi grčkih, britanskih i francuskih skladatelja. Kao i svečani koncert otvorenja, i koncert te nagrađivane glazbenice organiziran je u suradnji s Koncertnim uredom Zadar. 

Ulaz na sve koncerte Zadar Organ Festivala je besplatan, a sve ostale informacije pronađite na službenim stranicama festivala.