U DOMU ŽUPANIJE Predstavljen velik i ambiciozan projekt Zadar Bike

U Maloj vijećnici Zadarske županije danas je na konferenciji za novinare predstavljen velik i ambiciozan projekt Zadar Bike. O jedinstvenom i strateški ozbiljno promišljenom projektu kojem je cilj učiniti Zadarsku županiju top ciklo-turističkom destinacijom u regiji, ali i u Europi, govorili su župan Zadarske županije Stipe Zrilić, pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Krešimir Laštro, direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija i direktor tvrtke HD Navigatio, Hrvoje Šepić.
Župan Stipe Zrilić istaknuo je kako Zadarska županija svojim resursima i potencijalom područja za razvoj ciklo-turizma, posebice prostora Vranskog jezera, Podvelebitskog područja, Ravnih kotara i ličko-pounskog dijela županije, posjeduje iznimne komparativne prednosti za razvoj ovog oblika turizma te predstavlja ozbiljnu konkurenciju na tržištu.
„Smatram kako smo u mogućnosti od gotovo nepostojećeg sadržaja u vrlo kratkom vremenu dostići i prestići destinacije dugogodišnje biciklističke tradicije poput Istre, Slovenije, Garde ili Mallorce. Ovo je prvi u nizu nekoliko projekata koje radimo i koji će, vjerujemo, učiniti Zadarsku županiju najbrže rastućom turističkom destinacijom u Hrvatskoj“, istaknuo je župan Zrilić.

Pročelnik Upravnog odjela za more i turizam, Krešimir Laštro, istaknuo je kako je projekt pokrenut još u svibnju ove godine.

„Iza nas su dvije od ukupno sedam faza cijelog projekta. U prvoj fazi smo kroz seriju radionica napravili pozicioniranje destinacije u ciklo-turističkom smislu imajući u vidu prije svega naše komparativne prednosti i postojeću infrastrukturu. Te podatke usporedili smo s najznačajnijim potencijalnim tržištima za ciklo-turizam i definirali ciljana tržišta, ciljane vrste biciklističkog turizma te specifičnosti i doživljaje koje Zadarska županija kao destinacija može ponuditi, a koje nema niti jedna druga destinacija“ izjavio je Krešimir Laštro.

„Dok još traje ova sezona i dok se ponosno zbrajaju njeni rekordni rezultati, mi se već uvelike spremamo za sljedeću godinu“, izjavila je direktorica TZ Zadarske županije, Mihaela Kadija.
„Iako niša, biciklistički turizam je unutar sebe fragmentiran na nekoliko osnovnih vrsta kao što su brdski biciklizam, cestovni biciklizam i treking ili obiteljski biciklizam. Svaka od ovih skupina ima potpuno drugačije zahtjeve i standarde i svjesni smo da ne postoji rješenje koje zadovoljava sve, a upravo to je jedna od najvećih pogreški dosadašnjih napora nekih regija u Hrvatskoj u razvoju biciklističkog turizma. Vjerujem da ovim projektom možemo napraviti značajan iskorak u pozicioniranju naše destinacije kao idealne za ciklo-turizam i da upravo to vrlo jako, bogato i rastuće tržište biciklističkog turizma može postati glavni nositelj naše ponude u pred i po sezoni.“

Direktor HD Navigatio, tvrtke specijalizirane za upravljanje destinacijom u području biciklističkog turizma, g. Hrvoje Šepić, naglasio je kako je ono što projekt Zadar Bike izdvaja i razlikuje od svih ostalih pokušaja razvoja ciklo-turizma, uključujući i najuspješniji primjer Istre, njegova sveobuhvatnost, integracija na svim razinama te usmjerenost svih dionika istom cilju.
„Stoga zaista smatramo kako ćemo u najkraćem mogućem vremenu, već za možda dvije godine, u organizaciji i infrastrukturi ponude dostići destinacije u okružju, a ubrzo nakon nje i ostale poznate europske biciklističke destinacije. Nakon što su završene prve dvije faze projekta, pozicioniranje destinacije i istraživanje postojećih ruta, ovih dana počinje treća faza, trasiranje na terenu. U idućim fazama slijedi obrada prikupljenih podataka, stvaranje jasno definiranog branda koji će se vizualno i verbalno uklapati u brand turističke destinacije Zadarske županije te se kao takav prezentirati potencijalnim gostima već u slijedećoj sezoni. Želja nam je ciklo-turistima pružiti najvišu moguću razinu uživanja u bicikliranju na destinaciji, pa će tako na raspolaganju za biciklističke rute imati karte, GPS datoteke za preuzimanje i signalizaciju na terenu, a sve rute bit će unificirane i standardizirane te podijeljene u tri osnovna segmenta: brdski biciklizam, cestovni biciklizam i treking odnosno obiteljski biciklizam“, naglasio je g. Šepić te istaknuo kako takvu prezentaciju i fokus na ciklo-turizam u Europi ima svega nekoliko destinacija koje već više od desetljeća aktivno rade na ponudi za biciklistički turizam.

Voditelji projekta Zadar Bike na kraju su izvijestili kako će sve pripremne faze projekta završiti do početka sljedeće sezone te kako će Zadar i Zadarska županija već od 2016. godine ugostiti prve ciklo-turiste kao potpuno uređena i iznimno kvalitetna biciklistička destinacija sa čak 80 standardiziranih i unificiranih staza ukupne dužine 3000 km!