U Gradskoj knjižnici dodjela književnih nagrada Goran Bujić U Gradskoj knjižnici dodjela književnih nagrada Goran Bujić
U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar ovaj petak 30.studenog s početkom u 18 sati dodijelit će se književne nagrade Goran Bujić, Književnici-novinari koju već tradicionalno... U Gradskoj knjižnici dodjela književnih nagrada Goran Bujić

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar ovaj petak 30.studenog s početkom u 18 sati dodijelit će se književne nagrade Goran Bujić, Književnici-novinari koju već tradicionalno dodjeljuje Hrvatsko književno društvo i njegov zadarski ogranak.

Dodjeljuje se i nagrada Donat za književni doprinos te Nagrada za životno djelo.

Ovaj projek dodijele nagrade koja nosi ime Gorana Bujića, novinara, pisca, urednika i pjesnika koji nas je prerano napustio nakon teške bolesti održava se već četvrtu godinu za redom točnije od 2015 a nagrada se dodjeljuje godišnje, 28. studenog na Goranov rođendan.

O nagradama odlučuje žiri koji se sastavlja za svaku tekuću godinu a ovu godinu žiri su činili:

Žaklina Kutija, Nikola Šimić Tonin, Erni Gigante Dešković, Valerio Orlić, dr. sc. Dragan Gligora, Davor Jašek.

Nagrada se sastoji od diplome i umjetničke slike/fotografije, eminentnih zadarskih umjetnika.

Više o ovom događaju rekao nam je Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar, koji je uz dnevni list “Zadarski list”, organizator dodjele nagrada.

Potaknut izvornom idejom profesorice i književnice, Žakline Kutija, zajedno s njom dakako i uz nesebičnu pomoć i podršku Zadarskoga lista, Hrvatskoga književnoga društva, Hrvatskoga književnoga društva Ogranak Zadar kojem sam na čelu, odlučili smo pokrenuti književnu nagradu u sjećanje na Gorana Bujića: Goran Bujić – Književna nagrada – Književnici novina”, i nagrade „Donat“ za književni doprinos uvidjevši potrebu za istom, te „Nagrade za životno djelo“ ispravljajući i nanesenu nepravdu prema nekim od autora koji su nepravedno zaobilaženi a svojim su radom ostavili neizbrisiv i značajan trag u kulturi, kulturnome životu RH i izvan njenih granica”.

Ovogodišnji laureati su:

Književna nagrada – Goran Bujić – Književnici novinari pripala je pjesniku i novinaru Prim. dr. Mirku Jamnicki Dojmiju.

U kategoriji Književnici Novinari – Kategorija mladi nagradu je dobila pjesnikinja i novinarka iz Makedonije, Suzana Miceva.

U kategoriji Književnici novinari izvan RH nagrada je pripala pjesniku i novinaru iz Crne Gore  Borisu Kastelu.

Nagradu za životno djelo dobio je zadarski književnik Ante Gregov, Jurin.

Donat za književni doprinos dobio je slikar, književnik i novinar Zvonko Čulina.

Donat za kulturni i književni doprinos dobila je Mirjana Majić.

Posebno priznanje dobila je Udruga Makedonaca Zadar, MKD „Biljana“ – Zadar koja slavi vrijedan jubilej iduće godine, 20 godina djelovanja.

Vesna Benić

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.