U GRADSKOJ LOŽI Izložba umjetnice Gordane Špoljar Andrašić

U ponedjeljak 9. studenog 2020. godine u Izložbenom paviljonu Gradska loža u Zadru otvara se samostalna izložba koprivničke umjetnice Gordane Špoljar Andrašić „Okrhak memorije“. Izložba obuhvaća radove iz nekoliko ciklusa kojima se autorica bavi od 2010. godine. Dio izložbe čine radovi iz serije „Memorabilijar“, tzv. Bijele slike u kojima autorica kolažira svileni papir, dnevničke zapise rukom i fotografije iz obiteljskih albuma, zatim noviji apstraktni radovi „Tamne materije“ te recentna serija crteža djevojčica „Izgubljeno/a u vremenu“. Slike i crteži proširuju se u ambijent uz pomoć in situ instalacija i zvučnog zapisa koji su također dio iste teme, istog narativa. A tema ove cjeline i izložbe jest svakako autoričino istraživanje vlastitog identiteta i smisla postojanja te varljivosti sjećanja, kako osobnog, tako i kolektivnog. Ovom se izložbom osobito posvetila temi djetinjstva i djevojaštva u kojima vidi početke naših potraga za vlastitim identitetom. 

Izložba ostaje otvorena do 18. studenog 2020. 

„Autorica suosjeća s tim nježnim izgubljenim bićima i nudi fragmente narativa o razdoblju koje je često sve samo ne bezbrižno. U toj prvoj zaista prekretnoj fazi gdje počinjemo propitivati vlastiti identitet i smisao, gdje se pokušavamo pozicionirati u odnosu na svijet i druge, autorica traži nagovještaje suočavanja sa smislom i pitanjima života i smrti. Njihova lica protkana nelagodom i pogurena ramena kao da su sišla sa svima bliskih starih razrednih fotografija. Ili možda samo iz autoričinih sjećanja koje je izmjestila u crtež. Nisu to samopouzdane nasmiješene djevojčice koje se lagodno kreću i savršeno snalaze u ovom svijetu, već utjelovljenja nesigurnosti i straha od odrastanja, od onog ženskog u sebi. Ponavljanjem tog motiva autorica apostrofira i činjenicu da je osobna mitologija uvijek djelomično i kolektivna, a prenošenjem fotografija u crtež, još krhkiji i prolazniji medij, ponovno ukazuje na nemogućnost fiksiranja značenja, sjećanja i identiteta.“ (iz teksta Tanje Špoljar)

 

O autorici:

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnica (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i Atelijera Koprivnica (AK). Draženka Jalšić Ernečić autorica je knjge „Gordana Špoljar Andrašić“ iz 2003. godine, a godine 2017. objavljena je umjetnička knjiga „Memorabiliar“ u izdanju Muzeja grada Koprivnice autorice Ive Körbler.

Svoje stvaralaštvo, kreaciju i nemir predstavlja uvijek novim ciklusima u kojima pokušava prenijeti vlastite dijaloge između intimnog ili unutarnjeg čitanja, i stvarnog, vanjskog poimanja svijeta i prirode. Umjetničin likovni izričaj iskristalizirao se iz osobne likovne poetike koju je gradila isprepličući konkretno  i apstraktno, predstavljajući nam intimno, asocijativno i simboličko čitanje prirodne pojavnosti. Izričaj kojeg nosi istraživački nemir i potreba da se premoste okviri tradicionalnog u domeni slike, da se materijom progovori na drugačiji način. Pri tome je ozbiljno uronila u traženje i pronalaženje razloga vlastitog postojanja, pokušavajući nam na gotovo utišan način predočiti tzv. drugi pogled koji nam se može činiti istovremeno i stabilan i krhak, i blizak i udaljen. 

Do sada je priredila više od šezdeset samostalnih izložbi (Zagreb, Galerija Vladimir Filakovac; Varaždin, Galerija Zlati ajngel; Poreč, Mala galerija; Rijeka, Galerija Filodrammatica; Koprivnica, Galerija Koprivnica, Sinagoga, Sveučilište Sjever; Sombor, Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić“; Čakovec, Centar za kulturu; Dubrovnik, Galerija Sebastian; Palo Alto, Gallery Europa; Turckheim, Salle de la Decapole; Nikšić, Galerija Ilija Šobajić; San Francisco, Himmelberger Gallery; Graz, Ganggalerie; St.Georgen am Langsee, Stiftsgalerie des Bildungshausses St. Georgen; Klagenfurt, Landhaus Galerie; Kaysersberg, Abbaye Romane d’Alspach…), a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, HDLU; Rovinj, Multimedijski centar; Rijeka, Galerija Juraj Klović; Labin, Gradska galerija; Čakovec, Muzej međimurja; Koprivnica, Galerija Koprivnica, AK; Svjetski biennale hrvatske umjetnosti u Torontu, Vancuveru i Calgaryju; Palo Alto, Gallery Europa; Bugarska, Gallery Ruse, Sixth International Biennial The Art of Miniature…).

Realizacija izložbe ostvarena je u suradnji s Narodnim muzejom Zadar i Muzejom grada Koprivnice.