U GRADSKOJ LOŽI Svečano otvorenje izložbe “Krakovske jaslice”

Danas u 12 sati u Gradskoj loži u Zadru održat će se svečano otvorenje izložbe “Krakovske jaslice” u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Povijesnog muzeja grada Krakova. Ovom izložbom krakovske jaslice izložu se prvi put u Hrvatskoj, a izložba je uvrštena u program obilježavanja manifestacije Krševanovi dani kršćanske kulture u organizaciji Zadarske nadbiskupije.

Uz izložbu se priprema i edukativni program uz radionice. O rasporedu izvođenja edukativnog programa objaviti ćemo naknadnu vijest.
Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja 2017.

KRAKOVSKE JASLICE

Krakovske jaslice (Szopka krakowska) fenomen je koji se pojavio, kako samo ime ističe, u nekadašnjem glavnom gradu Poljske, Krakovu, gradu prepunom spomenika i bogate tradicije. Ne postoji ni jedno drugo mjesto na svijetu koje proizvodi jednako unikatne kreacije koje prikazuju scenu Isusova rođenja. Riječ je o posebnoj formi prikaza Isusova rođenja koja se razvila u 19. stoljeću. U 20. stoljeću njihova popularnost poprilično se proširila, njeguje se i danas te postaje modelom suvremenog zanatstva. Krakovske jaslice posebno se izrađuju za tradicionalno godišnje „Natjecanje za najljepše Krakovske jaslice” koju organizira Povijesni muzej grada Krakova (MHK). Autori Krakovskh jaslica su umjetnici amateri. Natjecanje je pak podijeljeno prema kategorijama, za odrasle i za djecu.

3_1479306372-375x563