U Gradskoj loži u Zadru otvoren treći po redu Tuna, sushi & wine festival uz otvaranje izložbe fotografija Danijela Kolege „Izlov“. Otvaranju je nazočio ministar turizma, Gari Capelli, japanski veleposlanik u RH, Nj.E. Keiji Takiguchi, gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta, župan Zadarske županije, Stipe Zrilić, dožupan Božidar Longin, direktor Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados te brojni uzvanici i gosti.
Gradonačelnik Kalmeta na početku je pozdravio bivšeg veleposlanika Japana u RH, gospodina Keiji Idea koji je bio začetnik ovoga festivala.
– Ovaj festival je započeo od ideje našeg dragog prijatelja, gospodina Keiji Idea i u ove tri godine razvio se u prepoznatljivu hrvatsko-japansku manifestaciju tijekom koje nase dvije zemlje razmjenjuju iskustva i pokazuju najbolje što imaju na poljima gastronomije, umjetnosti i sporta.
Gradonačelnik je podsjetio da se u Zadarskoj županiji uzgoji 60 posto tune koja se gotovo sva izvozi na japansko tržište, a naše i japanske tvrtke odlično surađuju. Također je istaknuo da ova manifestacija daje doprinos razvoju cjelogodišnjeg turizma.
– Mi već sad bilježimo dobre turističe rezultate u zimskim mjesecima, pa smo tako u prosincu imali povećanje broja dolazaka u Zadar od 38 posto te broja noćenja od 41 posto u odnosu na prošlu godinu, dok smo u siječnju također zabilježili povećanje u odnosu na siječanj prošle godine od 27 posto u dolascima i 41 posto u noćenjima, kazao je gradonačelnik Kalmeta izrazivši uvjerenje da će se manifestacija Tuna, sushi & wine dalje širiti i obogaćivati.
– Ovaj festival je jedno od najvećih događanja u Hrvatskoj na kojem je predstavljena japanska kultura. Nadam se da će Zadrani i ljudi iz ostalih regija imati priliku upoznati našu kulturu, a s druge strane, japanci kojih ovdje ima, doznati više o vašoj baštini, izjavio je ovom prigodom veleposlanik Japana u Hrvatskoj, Keiji Takiguchi.
Izložbu je otvorio direktor TZ Grada Ante Rados, pozivajući građane da sudjeluju u programu kojeg su pripremili zajedno s partnerima.
TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL 2017.
PROGRAM
Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Japanskim Veleposlanstvom u RH, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, TZ Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene te ostalim partnerima u projektu predstavlja program Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017., koji će se održati u terminu od 01.-05. veljače 2017. godine.
Treći po redu Tuna, Sushi & Wine Festival predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.
Festival će biti podijeljen na stručni dio i program za javnost:
Stručni dio obuhvaća edukaciju i stručnu izobrazbu chefova zadarskih restorana u kulinarskim vještinama japanskih sushi majstora. Edukaciji će prisustvovati i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru. Za japanske uzvanike i novinare planiran je obilazak i upoznavanje Zadra i Zadarske županije.
Festivalski program otvoren za javnost obuhvaća origami radionice u suradnji s Hrvatskim origami društvom u Arheološkom muzeju Zadar, posjet tuna farmi, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, predavanje i izložbu fotografija o izlovu jadranske tune u Gradskoj loži, gastro događaj na Narodnom trgu, svečana gala večer u Arsenalu te javno otvorenje festivala uz tjedan posebne prigodne ponude specijaliteta od tune u zadarskim restoranima.
PROGRAM TUNA, SUSHI & WINE FESTIVALA 2017.
01.02.–05.02.
Izložba fotografija: „Izlov“ – službeno otvorenje Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017. – Gradska loža u 11:00 sati
Opis izložbe: Jedan dan u izlovu tune
Fotograf: Danijel Kolega
Ulaz besplatan!
02.02.
Predavanje: Uzgoj tuna u Hrvatskoj – u sklopu izložbe fotografija Izlov u Gradskoj loži u 11:00 sati
Predavač: Krstina Mišlov
Dr.sc. Krstina Mišlov Jelavić sedam godina je radila kao biolog na uzgajalištu tuna u tvrtki Kali tuna d.o.o., posljednjih nekoliko godina radi kao voditelj proizvodnog pogona proizvoda ribarstva u tvrtki Mišlov d.o.o.. U 2013. godini doktorirala je na temu „Optimizacija ishrane tuna (Thunnus thynnus L. 1758) u kaveznom uzgoju“. Predstavnik je grupacije ribolova HGK pri savjetodavnom vijeću za Mediteran Europske Komisije (MEDAC).
Ulaz besplatan!
Opis predavanja: Uzgoj tuna se temelji na ulovu mlađi u prirodi i njihovom dohranom u plutajućim kavezima. Postoje dva pristupa komercijalnoj proizvodnji tuna – tov i uzgoj tuna. Kod tova tuna veći primjerci se love i dohranjuju tijekom kratkog razdoblja najčešće 4 do 6 mjeseci, pri čemu je cilj povećanje količine masti koja pak ima velik utjecaj na cijenu japanskog tržišta tune. Uzgojem tuna uzgajaju se mladi primjerci tijekom 2 do 3 godine, radi povećanja mase ribe i promjene odnosa masti i mesa. Uzgojena tuna gotovo u cijelosti zadovoljava standarde sashimi tržišta, za razliku od tune iz ulova gdje je samo 30% vrhunske kvalitete. S obzirom na sezonske oscilacije u kvaliteti što je praćeno znatnim promjenama u cijeni tuna na Japanskom tržištu, 1992. godine u Australiji je pokrenut projekt uzgoja tuna. Intenzivnom hranidbom južne plavoperajne tune (Thunnus maccoyii) u plutajućim kavezima u vremenskom razdoblju od 3 do 6 mjeseci pokušalo se postići kvalitetu mesa koja zadovoljava potrebe zahtjevnog sushi i sashimi tržišta. Cilj uzgoja nije povećati biomasu već zadovoljiti specifične zahtijeve sushi i sahimi tržišta: sadržaja masti, boje i okusa.
Nekoliko godina kasnije skupina hrvatskih iseljenika je prenijela svoja iskustva i stečena znanja u Hrvatsku, te je 1996. godine zabilježen prvi pokusni tov tune u Hrvatskoj, s proizvodnjom od 36 t (Kali Tuna, o. Ugljan). U Hrvatskoj se uzgaja sjeverna plavoperajna tuna Thunnus thynnus. Danas su u RH aktivne 4 tvrtke za uzgoj tuna koje djeluju na 5 lokacija. U RH primarno možemo govoriti o tehnologiji uzgoja male tune, ali također i o tovu tuna..
02.02.–04.02.
Origami radionice u Arheološkom muzeju Zadar www.amzd.hr u suradnji s Hrvatskim origami društvom u tri termina: 10:00, 11:00 i 12:00 sati tijekom tri dana
Voditeljica origami radionice: Sanja Srbljinović Čuček
OPŠIRNIJE: http://sanja-origamiart.blogspot.hr/
01.02.-05.02.
Tjedan specijaliteta od tune u zadarskim restoranima po promo cijenama
02.02.-03.02.- stručni dio – edukacija u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi
Edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela za učenike Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole zajedno s master sushi majstorima i poznatim zadarskim masterchefovima. Sudjeluju MBS TV show’s MASTERCHEF Toshihiro Nakatsuji, japanski sushi majstori zajedno s profesorima i učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te zadarskim kuharima te pomocnim sushi majstorima iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.
GASTRO SUBOTA:
„Tuna specijaliteti na Narodnom trgu i sushi specijaliteti u Arsenalu“
DOGAĐAJ NA OTVORENOM S POČETKOM U 11:00 SATI
JUTARNJI PROGRAM NA NARODNOM TRGU I FORUMU U 11:00 SATI
04.02. – NARODNI TRG – gastro specijaliteti u 11:00 sati
* javno predstavljanje kulinarskih vještina i specijaliteta od tune zadarskih restorana na
Narodnom trgu
* otvorenje programa – izvedba Lijepe naše u interpretaciji sopranistice Mayumi Kamei, (Mayumi Kamei linkati na: http://ars-organi-sisciae.org/?p=1554 )
* nastup grupe Funky Sisters
* Gradska loža – Izložba fotografija Izlov – fotograf Danijela Kolege
04.02. – FORUM – prezentacija tradicionlanih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova u 11:00 sati