U Gradskoj straži otvorena izložba o ženskoj narodnoj nošnji- fuštanima

U Gradskoj straži je otvorena izložba Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar “F(V)uštan je IN; F(V)uštan nekad i danas.”
Na otvaranju je sudjelovala Udruga žena Luzor iz Preka uz Zadarski plesni ansambl. Izložba je dio programa Županijski dani 2023.

Izložbom tematiziramo žensku narodnu nošnju područja sjeverne Dalmacije (dinarsko i jadransko ruho) s naglaskom na njenu transformaciju kroz povijest, njeno značenje i promjenjivost. Izložba kroz niz muzejskih predmeta (nošnji, elemenata nošnji, dokumentarnih fotografija i crteža, muzejske građe) iz zbirki Etnološkog odjela NMZ prikazuje i obrađuje žensku nošnju i njenu  promjenjivost u oblik F(v)uštana, nekad i danas. Izložbu će predstaviti voditeljica, kustosica  Etnološkog odjela- NMZ Marija Šarić-Ban i vanjska suradnica, etnologinja Jasenka Lulić Štorić te  Udruga žena Luzor iz Preka uz Zadarski plesni ansambl performativnom izvedbom Priča o F(V)uštanu.

F(v)uštan, carza-suknja s oplećkom (prslukom), renesansna je suknja prihvaćena u tradicijsku kulturu sjeverne Dalmacije u kojoj se kontinuirano održala do druge polovice XX. stoljeća.