U Kneževoj palači održana konferencija o konkurentnosti i efikasnosti žena na tržištu rada

U Kneževoj palači, 30. rujna 2020. održana je konferencija projekta POKRET – „Projekt osnaživanja konkurentnosti i efikasnosti žena na tržištu rada“.

Voditeljica projekta POKRET, Elma Filipović Majica te Josip Milić, voditelj odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata Grada Zadra, predstavili su projekt i aktivnosti koje su provedene u proteklom periodu u sklopu projekta.
Lovro Jurišić, pročelnik UO za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije pozdravio je projektne partnere i podsjetio ih na poteškoće prilikom pokretanja projekta. Zaključio je kako danas, zahvaljujući svim dionicima, POKRET ide naprijed odličnim koracima.

Nikolina Kučina, terenska koordinatorica projekta POKRET, zahvalila je na izvrsnoj suradnji svim partnerima, koja je za rezultat polučila sklapanje ugovora s 20 gerontodomaćica. One pružaju potrebnu pomoć starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Dobile su mogućnost i dodatnog certificiranog obrazovanja za deficitarna zanimanja na tržištu rada. 15 ih se odlučilo za zanimanje gerontodomaćice, tri za zanimanje krojačice, a dvije za slastičarku.

Jedna od krajnjih korisnica projekta, Ika Ikić Gulan, na konferenciji projekta POKRET iznijela je svoja dosadašnja iskustva u radu.
„Pet starijih osoba o kojima ja brinem i koje svakodnevno obilazim, najprije saslušam. Zajedno se nasmijemo i onda obavim sve što im treba. Odem u ljekarnu, trgovinu, poštu … Nerijetko smo mi, gerontodomaćice, jedine koje posjećuju ove stare i nemoćne osobe. Ovo je divno iskustvo, a za raditi ovaj posao, moraš imati sluha za starije! Nadam se da ćemo nastaviti ovu priču i dalje“

Projekt je započeo s provedbom 22.veljače 2019. godine i traje 30 mjeseci. Trenutno se projektne aktivnosti nalaze na polovici provedbe i pravo je vrijeme da se javnosti predstave aktivnosti koje su napravljene do danas, kao i one koje predstoje u narednim mjesecima. Nositelj projekta POKRET je Zadarska županija, dok su projektni partneri Grad Zadar, Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, Centar za socijalnu skrb Zadar i Područni ured Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje.
Cilj ovog projekta je pridonijeti jačanju kompetencija i tržišne konkurentnosti za 20 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja kroz uspostavu usluge skrbi o 100 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju kroz period od 24 mjeseca na području Zadarske županije.

Ukupna vrijednost projekta POKRET je veća od 4 milijuna i 200 tisuća kuna. 85% stiže iz Europskog socijalnog fonda, dok je preostalih 15% iz proračuna RH.