U Kukljici održana promocija zbirke čakavske poezije “Cvit mindule” U Kukljici održana promocija zbirke čakavske poezije “Cvit mindule”
U MMC dvorani Kukljice u petak 17.08 održana je promcija zbirke čakavske poezije kukljiškog čakavskog pjesnika Ante Karlića Rave. Ovo je njegova sedma zbirka... U Kukljici održana promocija zbirke čakavske poezije “Cvit mindule”
U MMC dvorani Kukljice u petak 17.08 održana je promcija zbirke čakavske poezije kukljiškog čakavskog pjesnika Ante Karlića Rave.
Ovo je njegova sedma zbirka po redu izdana u vlastitoj nakladi, sunakladnik Matica hrvatska – Organak Zadar, povjereništvo Kukljica, Biblioteka “Vrijeme Otoka”.
Urednica izdanja bila je Vesna Benić, lektor i recezent Ivan Karlić, prof. a likovno oblikovanje i fotografije uredio je Ante Jaša fotograf i publicist.
“Zbirka čakavske poezije “Cvit mindule” pjesnika Ante Karlića Rave, ispisana je emocijama uspomena za rodnom Kukljicom. Sastoji od dva ciklusa: Cvit mindule i Ljubav ka nevera. Prvi ciklus “Cvit mindule”  posvećen je rodnom kraju i domovini Gotovo svaka pjesma drugog ciklusa “Ljubav ka nevera” obilježena je tihom čežnjom za ljubavi koja je naglim gubitkom i smrti voljene mu osobe oduzeta.”

“Rava je poznat po svojim pjesmama koje su odraz njegovog stanja duha. Od svih kukljiških pjesnika on je zasigurno najveći ekspresionist i romantičar.

Zbirka Cvit Mindule  sadrži načelno tri teme pjesama.

Prva tema je ona po kojoj je Rava poznat a to su lirske ljubavne, romantičarske pjesme. Druga tema koja se prožima njegovim pjesmama je ona koja je uglavnom zajednička svim čakavskim pjesnicima. To su teme mladosti , djetinjstva, nekadašnjih minulih teških vremena.

Treća tema je on sam, njegovo suočavanje sa životom i sa samim sobom.”

“Rava je i ovaj put svečano obećao kako mu je ovo zadnja zbirka. Tako je bilo i prošli a i predprošli put a i onaj predpredprošli. Međutim nemirno srce pjesničko mora pisati sve do dana Lokvice.

Završiti ću ovaj kratki osvrt sa poznatim riječima A. B. Šimića: Pjesnici su čuđenje u svijetu.

A među ovim našim kukljičkima Rava je zasigurno najveće.” istaknuo je ivan Karlić recezent zbirke.

Glazbeni gost večeri bila je Tea Vidaić, zadarska kantautorica magistra hrvatskog jezika i književnosti.

Zbirku su pomogli sufinancirati grad Zadar-Uprani odjel za kulturu i šport i Oćina Kukljica.