U noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja zatekla sedam osoba U noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja zatekla sedam osoba
Policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom rujna i listopada, osobito u dane vikenda  provodili nadzor te preventivno – represivne aktivnosti i nadzore ugostiteljskih... U noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja zatekla sedam osoba

Policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom rujna i listopada, osobito u dane vikenda  provodili nadzor te preventivno – represivne aktivnosti i nadzore ugostiteljskih i drugih objekata kako bi zaštitili mladež od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika, nastavljajući s navedenim aktivnostima i tijekom studenog.

U noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja, staratelja ili druge punoljetne osobe u navedenom razdoblju na području grada Zadra i okolice zatečeno je 5 osoba mlađih od 16 godina koji su predani roditeljima, dok su tijekom mjeseca studenog zatečene dvije maloljetne osobe.

Na prodajnim mjestima na različitim lokacijama grada Zadra zatečeno 6 maloljetnika u kupnji duhanskih proizvoda. Protiv trgovaca koji su maloljetnike uslužili duhanskim proizvodima, podnesena je obavijest nadležnom državnom inspektoratu na daljnje postupanje sukladno čl. 23. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

Protiv dva vlasnika ugostiteljskih objekata podneseni su optužni prijedlozi po čl. 13. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, zbog usluživanja alkoholnim pićima 4 maloljetne osobe.

Policija će i u narednom periodu na području cijele Policijske uprava zadarske provoditi ovakve ciljane aktivnosti, a sve roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike, kao i ostale građane, ovom prilikom pozivamo da se s povjerenjem obrate policiji ukoliko imaju saznanja o činjenju prekršaja prema mladima (usluživanje i prodaja alkoholnih pića, prodaja duhanskih proizvoda maloljetnicima, klađenja kao i drugih nedozvoljenih radnji koje im štete). 

Rizična i neprihvatljiva ponašanja mladih

 • konzumiranje sredstava ovisnosti među mladima (droge, alkoholna pića, duhanski proizvodi),
 • posjećivanje kladionica i sl.,
 • neprihvatljivo ponašanje u zonama odgojno – obrazovnih ustanova,
 • udaljenja maloljetnih osoba iz obiteljskog doma i bjegovi iz odgojnih ustanova,
 • skitnja i prosjačenje,
 • nedozvoljeni noćni izlasci maloljetnih osoba do 16 godina starosti,
 • nedozvoljena i štetna druženja maloljetnih osoba do 18 godina starosti s osobama sklonim kriminalitetu, skitnji, raznim oblicima iskorištavanja maloljetnih osoba,
 • izostajanje s nastave,
 • huligansko-vandalsko ponašanje (uništavanje imovine, pisanje grafita, sudjelovanje u navijačkim neredima i sl.),
 • vršnjačko nasilje (bulllying i cyberbullying).

Primjena odredbe o propuštanju roditeljske skrbi i zabrani noćnih izlazaka djeci mlađoj od 16 godina

Postupak policije

 • zapažanje maloljetne osobe na javnom mjestu u vremenu od 23 do 5 sati,
 • ako se utvrdi da se radi o osobi mlađoj od 16 godina, bez pratnje roditelja ili pratnje druge odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenje, dovodi ju se u prostor policije,
 • pozivanje roditelja u prostor policije radi preuzimanja djeteta,
 • policijski službenik upozorava roditelja o njegovim propustima,
 • policijski službenik upoznaje roditelja da buduće propuštanje skrbi može dovesti do kaznene odgovornosti zbog zanemarivanja roditeljske dužnosti,
 • ako roditelj odbije pristupiti u policijski prostor radi preuzimanja djeteta, dijete će preuzeti socijalni radnik,
 • policija o svakom slučaju kršenja čl. 93. Obiteljskog zakona obavještava centar za socijalnu skrb radi poduzimanja mjera obiteljsko pravne zaštite. 

Dobro je znati: 
čl. 93 Obiteljskog zakona
Roditelji su dužni i odgovorni djetetu mlađem od šesnaest godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Noćnim izlaskom smatra se vrijeme od 23 do 5 sati.

čl. 95. Obiteljskog zakona
Roditelji imaju pravo, dužnost i odgovornost nadzirati dijete u njegovu druženju s drugim osobama, kao i komunikaciju na društvenim mrežama, odnosno drugim oblicima elektroničke komunikacije te mu zabraniti druženja i komunikaciju koja nisu u skladu s djetetovom dobrobiti. Svrha nije “policijski sat” ili represija prema djeci, već pomoć i podrška roditeljima u ispunjavanju obveza odgoja djece. Roditelj je dužan znati s kime se njegovo dijete druži i kako provodi slobodno vrijeme.