U petak otvorenje Adventa u Zadru uz koncert Tonija Cetinskog

I ove godine Advent u Zadru koji počinje na Dan grada Zadra i traje sve do 6. siječnja. Ugostitelji koji su zakupili adventske kućice na trgovima Pet bunara i Petra Zoranića već su u svojim prijavama naveli kratki sadržaj svojih jelovnika i po tim se, doduše kratkim najavama, može zaključiti kako je gastronomska ponuda možda i najzanimljiviji dio ovogodišnjeg Adventa.
Mirisat će tih 25 zadarskih adventskih kućica na Trgu Petra Zoranića i Trgu pet bunara na fritule i pecipaje, burgere od dobre junetine i domaće divenice, bakalar i sarmu, lignje i meso s grilla…

Naizgled, sve će biti uobičajeno – Advent je i u Zadru kao i drugdje festival street food, fast food i finger food ponude, jela koja se mogu pojesti s nogu ili za visokim sajamskim stolićima. No, pažljivijim pregledom prijava ugostitelja koji su dobili svoje mjesto pod svjetlećim parangalima otkrivaju se i neka jela koja će imati svoju zadarsku premijeru ili su već ranije osvojila ljubitelje dobrih zimskih zalogaja poput lanjske zvijezde – Drugačije sarme.  Jedan od ugostitelja ove godine ide još dalje s prilagodbom tradicionalnih jela ideji fast fooda i najavljuje – burger s tripicama. Ako se još netko ne pojavi s nekom još ambicioznijom gastro idejom, taj bi burger mogao biti najzanimljiviji zalogaj u ovogodišnjoj adventskoj ponudi.
 
Različite klasične izvedenice globalno popularnih burgera i dalje su prevladavajući dio ponude i tu će konkurencija biti najoštrija. Slično je i s kobasicama. I prijašnjih smo godina mogli vidjeti koliko ‘običan’ burger može biti maštovito složen, a za dobre su kobasice pojedini ugostitelji potegli su sve do Slavonije i Istre, pa će posjetiteljima Adventa, onima koji doista žele uživati u najboljim zalogajima, pravi izazov biti istraživanje onog najboljeg u ponudi.

Dobro je znati kako će se na Adventu kuhati i neka tradicionalna jela poput janjetine s bižima, palente koja će biti prilog kakvoj dobroj domaćoj kobasici, frigat će se friture od miješane sitne ribe, kozica i liganja, miješati crni rižot od sipe. Na svoje će doći i vegani, jer dobar dio kućica najavljuje veganska jela, ali i, recimo, ljubitelji meksičke hrane jer jedna kućica ponudu hrane temelji na tapasima i tortiljama.
Ponuda slatkih jela i ove je godine zanimljiva. Osim klasičnih fritula i španjolskih churosa, palačinki i pecipaja, zahtjevnija nepca moći će se osladiti i germknedlom, cronutom ili kriškama talijanskog panettonea.
Slatka se adventska priča nastavlja i kroz ponudu vrućih čokolada koje su samo jedna u nizu šarolike ponude pića. Uz uobičajeno adventsko kuhano vino, dobri će zadarski konobari pripremati i maštovite tople zimske koktele, bit će tu i grijane rakije, likera i kuhanog gina, ali i dovoljno piva i zadarskih vina.