U petak se obilježava 28. obljetnica vojno redarstvene operacije Maslenica ’93.

U povodu obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maslenica ’93.“ načelnik Općine Jasenice Martin Baričević sudjelovat će u programu obilježavanja, te će zajedno sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom položiti zajednički vijenac u ime svih županija Republike Hrvatske,

u petak, 22. siječnja 2021. godine u 12:45 sati
kod spomen obilježja Križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica.

Kao jedna od najuspješnijih oslobodilačkih operacija iz Domovinskog rata, označila je prekretnicu u njegovom tijeku te je u njoj neprijatelj doživio prvi veći poraz. Pokazala je spremnost, organiziranost, odlučnost i sposobnost Oružanih snaga Hrvatske za vođenje oslobodilačkih akcija. Operacija je započela 22. siječnja te je izvedena u potpunoj tajnosti pod kodnim imenom „Gusar“.

vijenci-groblje-800x450

Operacijom je oslobođen okupirani teritorij, postignut je cilj prometnog povezivanja hrvatskog sjevera i juga, a u narednom je razdoblju napravljen pontonski most koji je omogućavao prometovanje Novskim ždrilom dok se gradio novi Maslenički most.

Program obilježavanja na području Zadarske županije odvijat će se sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite u izmijenjenom obliku. Predstavnici udruga veteranskih ratnih postrojbi, civilnih i braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici gradova i općina s područja na kojem se odvijala VRO Maslenica, pojedinačno će odavati počast na mjestima stradanja hrvatskih branitelja na lokacijama u zaleđu Zadarske županije tijekom obilježavanja ovogodišnje obljetnice VRO Maslenica u vlastitoj organizaciji, poštujući propisane epidemiološke mjere,

Program će započeti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje na Gradskom groblju Zadar u 08:30 sati, nakon kojeg će uslijediti polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju 3. bojne „Imotski sokolovi“, 4. gardijske brigade „Pauci“ u ulici Ante Starčevića u Zadru. Slijedi prigodni program u parku u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima-Kocke i Sveta misa za Domovinu u katedrali svete Stošije nakon čega će se položiti vijenci na spomen obilježjima 3. Gardijske brigade „Kune“ u Kašiću, 4. gardijske brigade „Pauci“ u Islamu Latinskom, uz otkrivanje spomen ploče poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću, te kod Križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ’93. kod Masleničkog mosta.

Na Dan obilježavanja ujedno se obilježava i Dan Općine Jasenice kao dan njezinog osnutka i općinski blagdan, no ove se godine neće održati zbog pandemije koronavirusa.

martin baricevic_800x450