U prepunoj dvorani Kazališta lutaka Zadar održana dramska predstava ‘Kabanica’ U prepunoj dvorani Kazališta lutaka Zadar održana dramska predstava ‘Kabanica’
Sinoć je, u prepunoj dvorani Kazališta lutaka Zadar, održavana posljednja od triju izvedbi dramske predstave „Kabanica“, nastale u sklopu „Lektire na sceni“, projekta koji... U prepunoj dvorani Kazališta lutaka Zadar održana dramska predstava ‘Kabanica’

Sinoć je, u prepunoj dvorani Kazališta lutaka Zadar, održavana posljednja od triju izvedbi dramske predstave „Kabanica“, nastale u sklopu „Lektire na sceni“, projekta koji za cilj ima vratiti mlade u kazalište te ih potaknuti na čitanje kapitalnih djela svjetske i hrvatske književnosti.

 

„Kabanicu“, taj kultni ruski tekst Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, na scenu je postavio zadarski kazališni redatelj Vinko Radovčić uz pomoć stručnog tima sastavljenog od scenografa, kostimografa, oblikovatelja svjetla, savjetnice za scenski pokret te naravno, šest profesionalnih mladih glumaca. 

 

„Dvorana je bila ispunjena gledateljicama i gledateljima na svakoj od tri izvedbe i to onima kojima je bila i namijenjena – školarcima, studentima i profesorima kao voditeljima grupa. Presretni smo što je ova predstava, ali i projekt u cjelini dočekan s takvim interesom i pozornošću. To nam je potvrda da se krećemo u pravom smjeru“, poručili su iz Udruge za kulturu i umjetnost Drama Plus koja je zajedno s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zadru, „Kabanicu“ realizirala. 

 

Na izvedbe predstave odazvalo se deset škola Zadarske županije: Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Obrtnička škola, Strukovna škola Vice Vlatkovića, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Prirodoslovno-grafička škola, Srednja škola Bartula Kašića Pag, Gimnazija Jurja Barakovića, Gimnazija Vladimira Nazora, Privatna gimnazija NOVA te Gimnazija Franje Petrića, čiji su učenici bili među najbrojnijima.

 

„Bilo je škola koje su pokazale interes za dolazak na predstavu s velikim brojem učenika, poput Medicinske škole Ante Kuzmanića koje, nažalost, zbog popunjenosti mjesta na izvedbama nismo imali gdje smjestiti. Da je bilo uvjeta, predstava se slobodno mogla igrati još tri puta pred punom dvoranom“. 

 

„Kabanica“ je želju za dolazak u kazalište pobudila i kod studenata i profesora Sveučilišta u Zadru, koji su se također odazvali pozivu na predstavu u velikom broju. 

 

Sve ovo pokazuje kako među mladom zadarskom publikom itekako postoji potreba za kvalitetnim i suvremenim teatrom, ali i kazališnim adaptacijama velikih književnih naslova. 

 

„Djela koja postavljamo na scenu u sklopu „Lektire na sceni“ svevremena su, bez obzira na datum njihova nastanka. To su klasici koji se bave arhetipskim temama koje zaokupljaju svakog čovjeka, bez obzira na dob i okolinu iz koje potječe. Trudimo se pronaći načine na koje ćemo već postojeći vrijedan sadržaj, kazališnom adaptacijom približiti mladima kako bismo im pokazali da u tim djelima, kao i u teatru, ima nešto za njih“, kažu iz Drame Plus. 

 

Za predstave Drame Plus u sklopu „Lektire na sceni“ uvijek se traži ulaznica više, a posjećenost ovih triju izvedbi „Kabanice“, pokazala je kako je projekt u svoje tri godine postojanja itekako narastao te da zbilja ima potencijal mijenjati one poražavajuće statistike koje Zadar svrstavaju na dno ljestvice po pitanju konzumacije kazališnih sadržaja od strane mladih. 

 

„Ništa ne veseli vidjeti više od tog vala pozitivne promjene koju je „Lektira na sceni“ potaknula“, kažu iz Drame Plus, napominjući kako im je to znak da u daljnjim predstavama, koje se već pripremaju, budu i oni sami, još bolji. 

 

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.