U pripremi sushija predstavit će se chef Fabian Šaravanja U pripremi sushija predstavit će se chef Fabian Šaravanja
Prva prezentacija gastronomskog dijela Tuna, Sushi & Wine Festivala bit će u utorak od 17 do 20 sati u prostoru Zadar Cooking Classa kada... U pripremi sushija predstavit će se chef Fabian Šaravanja
Prva prezentacija gastronomskog dijela Tuna, Sushi & Wine Festivala bit će u utorak od 17 do 20 sati u prostoru Zadar Cooking Classa kada će se pripravljanjem sushija predstaviti chef Fabian Šaravanja, a sljedeća dva dana, u srijedu i četvrtak, mladi će chef održati radionice otvorene za javnost. Drugim riječima, za profesionalce i sve one koji žele osjetiti dašak dalekog Japana i Azije u vlastitom domu.
– Tako je. Svi mogu doći – kaže 22-godišnji chef Šaravanja iza kojega je impresivan petogodišnji staž u ponajboljim hrvatskim restoranima koji u ponudi imaju azijsku kuhinju. Karijeru je Fabian počeo u zagrebačkom Binimotu koji je bio sushi takeout, zatim u Timeu kao jednom od najboljih azijskih restorana u Zagrebu, gdje je radio u sushi baru, a nakon toga u splitskoj Kinoteci spajajući u sushi baru Mediteran i Aziju. Svoja iskustva pokazat će i demonstrirati Zadranima.
– Imat ćemo radionicu o sushiju, odnosno kuhanje riže i filetiranje ribe, a radit ćemo i ocat kako bi se naučila osnova o sushiju. Moje je profesionalno iskustvo vezano uz cjelokupnu azijsku kuhinju, pa radim sve specijalitete, ali sushi mi je ipak primaran – ističe Fabian. U šali ističe i lijenost kada je u pitanju vlastiti dom:
– Doma ne spremam sushi, takvi smo mi kuhari. Radimo za druge, dok smo lijenčine kada sebi treba spremiti neki specijalitet. Stvarno mora biti neka posebna prigoda – kaže.
Kako Šaravanja ima tek 22 godine, ali i petogodišnje iskustvo intenzivnog učenja i šefovanja u pripremi azijskih specijaliteta, pitali smo ga postoji li doza nesigurnosti ili otpora u situaciji kada znatno starijim kolegama objašnjava što i kako spremati specijalitete.
– Osobno ne vidim nikakav problem u takvoj situaciji, jer sam tu da drugima pokažem što i kako nešto napraviti, odnosno tu sam kako bih napravio posao najbolje što znam – zrelo i samouvjereno kaže ovaj sushi majstor. Nakon demonstriranja pripremanja sushija, Šaravanja će raditi s tunom u srijedu te u četvrtak chirashi, poke i ceviche. Chirashi je u značenju „razbacani sushi“ zapravo kombinacija riže, svježe sirove ribe – tune, brancina ili lososa – potom avokada, đumbira, wasabija te kuhane ili pohane kozice. Samo nabrajanje ove kombinacije otvara apetit.
– Kada je u pitanju chirashi, zaista se kuhar može maštovito igrati s kombinacijama. Poke je s druge strane izvorno jelo s Havaja, a ceviche iz Južne Amerike. Sve je to, vjerujte, odlična hrana – naglašava Fabian kojega ćemo u Zadru vrlo skoro upoznati kao sushi majstora u prvom zadarskom restoranu azijske kuhinje i sushi baru Maguro, u kojemu će se nuditi raznovrsni specijaliteti i azijski gastro bestseleri.
– Veselim se toj obavezi, jer mi daje slobodu i omogućava kreativnost. Ne može se dobro raditi ako se ne voli to što se radi. Treba dijeliti ljubav i strast prema poslu da bi se moglo uspjeti, inače sve pada u vodu.
Osim što će se skoro predstaviti ljubiteljima i gastronomskim znalcima u Zadru, chef Šaravanja će ovog ljeta naročito biti na kušnji i ocjeni turista koji imaju puno više iskustva  sa specijalitetima azijske kuhinje i sushija. Turisti iz Londona, Amsterdama ili Berlina, da ne spominjemo goste iz Japana, Koreje ili Kine, usporedit će okus i doživljaj zadarske izvedbe s onim iz brojnih restorana svojih zemalja.
 – Nisam još imao prilike putovati, pa ne mogu znati kako je drugdje, ali znam da su specijaliteti koji se rade u Hrvatskoj iznimne kvalitete. To nam svi kažu – zaključuje i poziva Fabian sve zadarske ljubitelje gastronomije na druženje i učenje u srijedu i četvrtak.
Razgovarao: TZ grada Zadra

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.