U Privlaci održano predavanje o starim vinskim sortama U Privlaci održano predavanje o starim vinskim sortama
„Privlačka Bilina nije Maraština!“ – poručio je prof. dr. Edi Maletić na predavanju održanom u petak 12. travnja 2019. u multimedijalnoj dvorani Osnovne škole... U Privlaci održano predavanje o starim vinskim sortama

„Privlačka Bilina nije Maraština!“ – poručio je prof. dr. Edi Maletić na predavanju održanom u petak 12. travnja 2019. u multimedijalnoj dvorani Osnovne škole Privlaka.
U organizaciji Općine Privlaka održano je predavanje o starim vinskim sortama s naglaskom na privlačku Bilinu kao autohtonu sortu ovoga područja, koju spominje još Stjepan Bulić u svojoj knjizi Dalmatinska ampelografija 1949. godine. Ovom hvalevrijednom predavanju prisustovalo je 70-ak mještana.

IMG-20190415-WA0004-1024x512

Na početku je sve prisutne pozdravio načelnik Gašpar Begonja koji je podržao suradnju između Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Općine Privlaka.
Na predavanju su predstavljeni rezultati projekta identifikacije i revitalizacije privlačke Biline započetog 2013. godine. Isto tako, prihvaćen je prijedlog nove suradnje i nastavak ovog projekta s ciljem da se stvore uvjeti kvalitetnije vinske proizvodnje u Privlaci, na način da se kroz predloženu suradnju unaprijedi proizvodnja grožđa i vina. U sklopu ovog projekta, uz revitalizaciju „Biline“ planiraju se istraživanja i na drugim autohtonim sortama, te redovita edukacija lokalnih proizvođača grožđa i vina.

IMG-20190415-WA0004-1024x512

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.