U PRIVLACI Učenici sudjelovali na radionici protiv nasilja U PRIVLACI Učenici sudjelovali na radionici protiv nasilja
Danas 24. svibnja 2016. godine, Interaktivnom radionicom  u Osnovnoj školi Privlaka u Privlaci,  nastavljene su preventivne aktivnosti usmjerene na prevenciju nasilja prema ženama, nasilja... U PRIVLACI Učenici sudjelovali na radionici protiv nasilja

Danas 24. svibnja 2016. godine, Interaktivnom radionicom  u Osnovnoj školi Privlaka u Privlaci,  nastavljene su preventivne aktivnosti usmjerene na prevenciju nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima – svih oblika nasilja.

Nastavak je to nacionalnog projekta „Živim život bez nasilja“ kojeg su u studenom 2010. godine pokrenuli Ministarstvo unutarnjih poslova i UNDP u Republici Hrvatskoj, a provođenju preventivnih aktivnosti priključilo se i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

U suradnji s nevladinom udrugom „Status M“ iz Zagreba u prostorijama OŠ Privlaka održana je interaktivna radionica o nenasilju i toleranciji. Ivana Marić policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske i Mislav Mihael Mandir  iz „Status M-a“, učenicima sedmih razreda prenijeli su vlastita iskustva, o problematici nasilja u društvu. Upoznali su ih sa zakonskim mogućnostima njegova sprječavanja i potrebom prijavljivanja svih oblika nasilja nadležnim institucijama. Ovakvim predavanjima poticajno se djeluje na najmlađu populaciju s namjerom stvaranja pozitivnih stavova o potrebi izgradnje društva s nultom stopom tolerancije na nasilje. Učenici su se aktivno uključivali u  otvorene rasprave te pritom iznosili svoje stavove o nasilju, a o postupanju policije u slučajevima prijavljivanja nasilja svoja iskustva ispričao  je policijski službenik – voditelj sektora I PP Zadar Ivica Pleško.

privlaka 3-800x600

Nakon radionice u dvorani škole nastavljeno je sa umjetničko-edukativnim programom u kojem su uzvanici i osnovnoškolci prisustvovali kazališnoj predstavi u režiji  Zijaha Sokolovića „Nasilje – za nasilje nema opravdanja“. Predstava je dio  THE/ARTO projekta Riječi/Prave/Predstave, a  razotkriva različite situacije nasilja u svakodnevnom životu i na efektan, ali i edukativan način gledatelj spoznaje sve o jednom od najvećih društvenih problema. Kroz neposrednu komunikaciju s glumcima, Ivanom Krizmanić i Vedranom Komeričkim  učenici su usvojili osnovna znanja o nasilju te su pritom potaknuti na promišljanje o njegovim razornim posljedicama.

Tijekom umjetničko edukativnog programa svoje dramsko, literarno i glazbeno umijeće pokazali su i učenici OŠ Privlaka. Učenici prvog razreda izveli su predstavu „Ljubavlju gradimo svijet“, a učenici sedmog razreda predstavu „Samo pozitivno“.

Svoje umijeće izražajnog čitanja predstavio je učenik 7.a. razreda Ante Surić čitajući učenički rad „Riječi“, a svoje glazbeno umijeće pokazao je Mateo Horvat, učenik 8. razreda OŠ „Privlaka“. Učenici su izradili i prigodne plakate na temu nasilja.

Početkom lipnja, u sklopu ovih aktivnosti u OŠ Privlaka održati će se treća komponenta projekta. Temeljem prethodno stečenih znanja i prikupljenih informacija, u trećoj komponenti, učenici sedmih razreda daju osobni osvrt i svoja razmišljanja o pitanjima nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. Kroz tematska usmjerenja, organizacijom parlaonice, kviza, debate, natjecanja za najbolji tematski likovni, dramski, scenski, literarni, stručni ili drugi rad, ova komponenta predviđa aktivan angažman učenika kako bi razumjeli pojam društveno odgovornog ponašanja. Na taj način potiče ih se na davanje osobnog doprinosa u stvaranju sretnijeg i sigurnijeg okruženja.

Prisutne je pozdravila pedagoginja škole Marija Grbić, a projekt su podržali Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije i Ured državne uprave u Zadarskoj županiji.