U samostan Sv. Frane održana svečanost 666. obljetnice potpisivanja Zadarskog mira

U petak, 16. veljače 2024. s početkom u 11.00 sati, u crkvi svetog Frane u Zadru održana je  svečanost kojom se  po 12. put na ovaj način obilježava obljetnica potpisivanja Zadarskog mira iz davne 1358. godine.

U ovogodišnjem programu sudjelovali su: G. Š. Blagoje Bersa Zadar, OGŠ sv. Benedikta, učenici zadarskih osnovnih škola: Šime Budinića, Šimuna Kožičića Benje i Zadarski otoci, Dječja folklorna skupina Donatići, Udruga izviđača Zarus iz Zadra, povijesne postrojbe, udruge i kulturno-umjetnička društva: povijesna postrojba Vitezovi vranski, Ravnokotarski serdari i povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira Knin, KUD Sv. Luka Škabranja, KUD sv. Šime Rtina, KUD Radovin, KUD Luzarica Pridraga, KUD sv. Ante Nadin , Šibenska gradska straža i Plesna skupina povijesnih plesova Kontea iz Konjščine.

Okupljene je pozdravio gvardijan samostana dr. sc. fra Stipe Nosić koji se, uz dobrodošlicu, osvrnuo na povijesne okolnosti i ulogu franjevaca u potpisivanju mira iz daleke 1358. godine, upravo u sakristiji  njihove crkve. Istaknuo je nedavni događaj za Samostan sv. Frane, ali i za Zadar i Hrvatsku, povrat čuvenog procesijskog križa koji je otuđen 1974. g. i vraćen u kolovozu prošle godine u samostansku riznicu.

U ime Grada Zadra i Europske mreže mjesta mira okupljenima se obratila gđa Anita Gržan Martinović, viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju u Uredu gradonačelnika Zadra i prenijela riječi gradonačelnika g. Branka Dukića te predsjednika EMMM-a od njenog osnutka 2010., g. Eduarda Bassa. Gradonačelnik Branko Dukić zahvalio je franjevcima na njihovoj povijesnoj ulozi zauzimanja za dobro i čuvanja mira te se u svojoj poruci posebno obratio  najmlađima, naglasivši njihovu ulogu u njegovanju mira, a predsjednik Europske mreže mjesta mira čestitao je Gradu Zadru obilježavanje Zadarskog mira i pozvao ga da i dalje nastave njegovati kulturu mira i apelirati zajedno s Mrežom na relevantne europske i svjetske institucije da rade na zaustavljanju ratova i uspostavi trajnog mira. Izrazio je i želju da već sljedeće godine u samostanu sv. Frane proslavimo i dobivanje Europske oznake za baštinu.

Pozdravnu riječ uputili su još: ravnatelj O. Š. Zadarski otoci, g. Davor Barić, koordinatorica programa i voditeljica projekta Muzej u školi – baština mira, gđa Anamarija Botica Miljanović i fra Drago Ljevar koji je potaknuo nastanak ove manifestacije prije 12 godina.

U ime Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i Znanstvenog odbora EMMM-a,doc. dr. sc. Antun Nekić, održao je kratko izlaganje o povijesnom značaju Zadarskog mira od 18. veljače 1938. i njegovim odjecima u Zadru i zadarskoj regiji.

Obilježavanje obljetnica Zadarskog mira ujedno predstavlja i dio projektnih aktivnosti Grada Zadra u europskim projektima, u kojima sudjeluje posredstvom Europske mreže mjesta mira.

Program se nastavio svečanom povorkom sudionika kroz grad, u tradicionalnim odorama i nošnjama i završio u crkvi svetog Šime.