U ŠKOLAMA Natječaj “25 godina vojno-redarstvene operacije Maslenica”

U školama na području Zadarske županije u tijeku je provedba natječaja 25 godina vojno-redarstvene operacije Maslenica 1993. – 2018. Natječaj je otvoren do 30. studenoga 2017. godine kada škole prijavljuju radove Kulturnom vijeću Zadarske županije. Krajem prosinca znat će se imena nagrađenih učenika, odnosno najboljih radova, a tijekom obilježavanja VRO Maslenica u siječnju organizirat će se izložba na kojoj će najuspješnijima biti dodijeljena priznanja i prigodni darovi. Za nagrađene učenike i njihove mentore će tijekom Županijskih dana 2018. biti organiziran jednodnevni izlet .

Kao što je poznato, 22. siječnja 2018. godine obilježava se 25 godina od vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od najuspješnijih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i postrojbi specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske, koja je okrenula dotadašnji tijek Domovinskog rata, a njenom izvedbom ponovno su spojeni odsječeni dijelovi srednje i sjeverne Hrvatske sa ostatkom Domovine.

Operacija Maslenica ostat će trajno zabilježena u hrvatskoj povjesnici po jasno upućenoj poruci velikosrpskom okupatorskom neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima Republike Hrvatske. Značenje ove operacije očitovalo se i prema međunarodnoj zajednici koja je dotad izražavala duboku sumnju i nevjericu u osposobljenost i snagu hrvatskih oružanih snaga. Tu sumnju ne samo da smo demantirali, već smo cijelu međunarodnu javnost uvjerili u potpunu spremnost hrvatskog čovjeka i njegovih oružanih snaga da i u gotovo nemogućim uvjetima obrani tisućljetni san naših predaka za ostvarenjem potpuno slobodne i samostalne hrvatske države.

Na svečanoj sjednici Skupštine Općine Zadar, održanoj 30. siječnja 1993. godine, dr. Franjo Tuđman je rekao: „Dali smo i protivnicima i svijetu do znanja da nismo spremni trpjeti okupaciju našeg područja u nedogled. Bili su vam u predgrađu Zadra. Počinili su takva barbarska zlodjela nad kojima se čovjek zgražao na vijesti, ali kad to vidi na licu mjesta onda ostaje zaprepašten kako se to usred Europe u civilizaciji koja na ovom tlu traje već više od dvije tisuće godina, kako su se ti barbari, ti krvnici, ti zločinci usudili da to čine. Vi ste Zadrani u konačnom državnom ustroju demokratske vlasti Hrvatske dobili jednu posebnu zadaću: Zadarsko-kninska županija. Opterećenje DA, ali i zadaća. I Knin je bio nekada sjedište kralja Zvonimira i bit će hrvatski grad ponovno.“

Suočeni s posljedicama globalizacije i trendovima u društvu kojima je novac u prvom planu kao da zaboravljamo na nacionalni ponos i državu. Stoga ne treba zanemariti značaja i važnosti vlastite države, osobito za tako malen narod kao što je hrvatski. Zato je potrebno s ciljem očuvanja dugo iščekivane države razvijati nacionalne osjećaje i svijest što se ne dobiva rođenjem, već odgojem i slobodno se, svojevoljno prihvaća. Također, ne smiju se zaboraviti hrvatski branitelji i njihovo sudjelovanje u Domovinskom ratu, žrtva i doprinos onome u čemu danas uživamo.

Razlog je to pokretanja školskog natječaja povodom obilježavanja 25. godine vojno-redarstvene operacije Maslenica kako bi sudjelovanjem u natječaju učenici osnovnih i srednjih škola spoznali te iskreno i s punim srcem njegovali domoljublje i povijesne stečevine svojih pradjedova. Jer bez ljubavi prema vlastitom narodu i Domovini, bez poštivanja svojih velikana, tradicije, jezika, kulture i baštine te poznavanja vlastite povijesti nijedan narod nema budućnosti.

Uz niz događanja predviđenih uz obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica 1993. – 2018., provedbom školskog natječaja želimo uključiti sve osnovne i srednje škole na području Zadarske županije. Natječaj se provodi u likovnom i literarnom izričaju, i to na školskoj i županijskoj razini. Teme u Natječaju mogu biti iz područja književnosti, povijesti, zemljopisa te kulture i umjetnosti, ovisno o dobi i drugim posebnostima samih učenika i škola, a sve vezano uz promicanje nacionalnih osjećaja i ljubavi prema Domovini.