U UTORAK OTVORENJE IZLOŽBE Slikarski radovi obitelji Zekanović

U utorak 9. kolovoza 2016. godine s početkom u 19 sati, u Galeriji sv. Andrija i sv. Petar Stari u Zadru svečano će se otvoriti izložba „Slikarski radovi obitelji Zekanović“. Kao što je iz samog naslova izložbe vidljivo, riječ je o svojevrsnom obiteljskom likovnom predstavljanju Šime Zekanovića, Zorana Zekanovića i Marije Zekanović Joza. Otac Šime Zekanović predstavlja se u tehnici ulja na platnu, sin Zoran u tehnici akrila, a kći Marija u slikarskoj tehnici enkaustike.

Šime Zekanović rođen je i odrastao u Krnezi gdje u mladosti eksperimentira s fotografskim medijem; otkriva slikarstvo u 20-tim godinama svojega života. Figurativnost u impresionističkom izričaju te pejzaži sjevernodalmatinskog kraja njegova su trajna inspiracija. Šimine slike nalaze se u kolekcijama diljem Europe. Šime Zekanović je do umirovljenja radio kao učitelj u Božavi, Starigradu, te u više mjesta u zaleđu Zadra.

Zoran Zekanović rođen je u Zadru, a živi u Zurichu u Švicarskoj. Već u ranom djetinjstvu stvorio je posebnu vezu sa slikanjem i slikarstvom. Gledajući proces nastanka slika oca Šime Zekanovića već kao dijete Zoran je bio fasciniran svijetom boja i platna. Nakon višegodišnjih iskustava u područjima filma, scenarija, i fotografije u ljeto 2015. u Krnezi se odlučio vratiti aktivnom slikarstvu kroz apstrakciju, kao formu koju doživljava kao neograničenu mogućnost interakcije prostora i boje, stvarajući pri tome pejzaže unutrašnjih svjetova.

Zoran Zekanović do sada samostalno je izlagao u: Galerie Claudine Hohl, Zurich, 2016.; Edicija „Lockblatt by Raymond Vogel“; Photobastei, Zürich, 2015.; Periphery; Photobastei, Zurich, 2014.; Speeder Odyssee; te grupno u: KSA Aarau, Aarau, 1991. ; Photobastei, Zurich, 2014. ; te u F-STOP MAGAZINE online photography magazine, 2014. i Group Exhibition “On the Road“.

Marija Zekanović Joza rođena je u Zadru gdje živi i radi. Osnovnu i srednju školu pohađa u Zadru, te 1989. odlazi na studij fizioterapije u Zagreb. Nakon završenoga studija vraća se u Zadar, od 1993. radi u zadarskoj Općoj bolnici. Enkaustikom se počinje baviti 2014. godine. Kao tehnika Mariju je osvojila enkaustika iz razloga što je potpuno nepredvidiva i dinamična. Marija uspješno prezentira i prodaje slike diljem svijeta.

Kao organizator izložbe i nakladnik kataloga “Slikarski radovi obitelji Zekanović” javlja se Udruga 3000 godina Za dar, dok se kao autor teksta i kataloga potpisuje književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić, koji će izložbu i otvoriti.