U VIRU Međužupanijsko prvenstvo u sportskom ribolovu

Danas u 18:30 u „Konobi kod Spavalice“ na otoku Viru svečano će se otvoriti, a od subote u jutarnjim satima početi Međužupanijsko prvenstvo u sportskom ribolovu seniorki štapom s obale. Čak 48 najboljih hrvatskih udičarski iz svih županija u Hrvatskoj i 30 ribolovnih klubova i društava u subotu i nedjelju borit će se za naslov pojedinačnih i ekipnih prvakinja te plasman na Prvenstvo Hrvatske s kojega će najbolje udičarske zavrijediti nacionalni dres.

Zadarsku županiju predstavljat će temeljem plasmana iz 2015. godine Davorka Volarević iz zadarskog „Donata“ te Nikolina Kotlar i Nada Miletić iz zadarskog „Zubaca“, kao i one ribolovke koje su plasman na Međužupanijsko prvenstvo zavrijedile ostvarenim plasmanima na ovogodišnjim županijskim natjecanjima: prvakinja Zadarske županije Ardena Bajlo, aktualna svjetska prvakinja Tea Radil i Ela Bajlo, sve iz „Zubaca“. Na temelju omjera uspješnosti sudjelovanje na Međužupanijskom prvenstvu ostvarile su i Gordana Sikirić iz „Zubaca“, Jagoda Razum iz kukljičke „Uligne“ te Renata Sić iz benkovačke „Sipe“.

Natjecateljice će biti podijeljene u četiri jakosne skupine s dvije ribolovne zone kod uvale Vrulja prema Staroj lanterni te kod uvale Pedinka prema Srpljici s rezervnom zonom u uvali Velika Slatina.

Prvenstvo organizira Hrvatski savez za sportski ribolov na moru (HSSRM) s domaćinom natjecanja Športskim ribolovnim društvom „Vir“ kao predstavnikom Saveza za športski ribolov na moru Zadarske županije. Opunomoćenik HSSRM-a je Mirko Rudić, sudit će Ante Šuto, voditelj natjecanja je Igor Marić iz virskog ribolovnog društva, a osoba za koordinaciju i vezu Elizabeta Fumić, predsjednica virskog ŠRD-a.


Na Vir dolaze čak tri svjetske prvakinje

Čak tri svjetske prvakinje stale su na 200 metara ribolovne zone kod virskih Crvenih stijena na Županijskom prvenstvu, a priča će se ponoviti i ovog vikenda. Aktualna pojedinačna svjetska prvakinja iz Portugala i ekipna svjetska prvakinja iz Francuske Tea Radil te od prije dvije godine ekipne svjetske šampionke Ardena Bajlo i Gordana Sikirić branit će boje Zadarske županije, a još je veća koncentracija njihovih medalja svih boja s velikih svjetskih natjecanja: Bajlo ih ima osam zajedno s dva ekipna zlata, Radil tri uz pojedinačni naslov, a Sikirić jedno zlato iz Francuske.

 


Raspored i satnica događanja

Petak, 9. listopada. Nakon današnjeg pregleda ribolovnih zona od 17 sati, svečanost otvorenja Međužupanijskog prvenstva održat će se u 18:30 u „Konobi kod Spavalice“ nakon čega će se verificirati te izvlačiti sektori i raspored u sektorima. Prvi dan zaključit će se večernjim sastankom opunomoćenika HSSRM-a i glavnog suca s domaćinom natjecanja i pomoćnim sucima.

Subota, 10. listopada. Prvi natjecateljski dan počet će izvlačenjem pozicija lovnog mjesta u sektoru, a od 07:00 planiran je odlazak u ribolovnu zonu. Početak natjecanja je u 08:00. Završetak prvog natjecateljskog dana je u 13:30 s prebrojavanjem i potpisivanjem listi ulova, dok su vaganje i izrada listi plasmana planirani za 14 sati. Jedan sat kasnije izvlačit će se sektori za sljedeći natjecateljski dan.

Nedjelja, 11. listopada. Po istom jutarnjem rasporedu organiziran je i drugi natjecateljski dan, a proglašenje pobjednika Međužupanijskog prvenstva u ribolovu štapom s obale za seniorke te podjela medalja i trofeja uz zajednički ručak bit će od 16 sati u „Konobi kod Spavalice“, ujedno i službenim prostorijama ŠRD „Vir“.

 


Evo kako je prethodno bilo na Županijskom prvenstvu

Slavna zadarska ribolovka iz ŠRD „Zubatac“ i reprezentativka Ardena Bajlo osvojila je prvo mjesto na Županijskom natjecanju u ribolovu štapom s obale potukavši svjetsku prvakinju i klupsku kolegicu Teu Radil, dok je Ela Bajlo na svom sedmom službenom natjecanju došla do prve pojedinačne medalje – brončane. I u ekipnoj konkurenciji sve su medalje podijeljene damama ŠRD „Zubatac“: Radil je u paru s Elom Bajlo osvojila zlato, Ardena Bajlo i Nikolina Kotlar osvojile su srebro, dok je Nadi Miletić i Gordani Sikirić pripala brončana medalja.

Ukupno devet medalja i svih devet u ruke Zadrankama iz „Zubaca“ u konkurenciji 17 najboljih županijskih udičarki iz kukljičke „Uligne“, zadarskog „Donata“, „Sipe“ iz Benkovca, biogradske „Podlanice“ i „Vrsi“. Priča koja nema kraja …

„Rad! Sve je to rezultat predanog i kontinuiranog rada“, kazala je nova i stara županijska šampionka Bajlo zadovoljna skidanjem ribičkog skalpa državnoj i svjetskoj prvakinji na natjecanju održanom na otoku Viru na atraktivnoj lokaciji Crvenih stijena. Domaćin Županijskog prvenstva održanog početkom lipnja bio je ŠRD „Vir“ s voditeljicom Elizabetom Fumić i Igorom Marićem kao pomoćnim sucem, a sudio je Ivan Đani Duka uz opunomoćenika Saveza Mirka Rudića.