U Zadar stigla nova četiri vozila za sanitetski prijevoz bolesnika

Prije nekoliko dana u Zadar su stigla nova četiri vozila koja će Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije koristiti za potrebe sanitetskog prijevoza. Ukupno je tijekom 2023. godine pristiglo sedam novih kombi vozila za hitnu pomoć i sanitet, a već krajem tekućeg mjeseca očekuje se dolazak dodatna četiri vozila za potrebe izvanbolničke hitne medicine koja su naručena temeljem Okvirnog sporazuma o javnoj nabavi medicinskih automobila sklopljenog u ožujku 2023. godine.

Tim povodom, nova vozila su razgledali župan Božidar Longin i pročelnik za zdravstvo Marko Kolega u pratnji ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivane Šimić i njezinih suradnika.

„Kontinuirano radimo na obnovi voznog parka, jer je uz vrijedne i stručne ljude koje imamo u službi saniteta i hitne potrebno imati adekvatnu opremu i vozila. Svjesni smo da vozila hitne i saniteta zbog velikog opterećenja posebice tijekom ljetnih mjeseci, ali i zbog velike površine naše županije prođu dosta kilometara na godišnjoj razini te ćemo nastaviti pružati podršku Zavodu za hitnu medicinu u nabavci novih vozila. Problem nerijetko predstavlja i činjenica da se za dostavu vozila čeka više od 12 mjeseci nakon narudžbe, jer ih nema gotovih na tržištu“, ustvrdio je župan Longin.

U veljači 2024. godine trebala bi stići i posljednja četiri vozila predviđena postojećim Okvirnim sporazumom, od čega će dva vozila biti korištena za sanitetski prijevoz, a dva za izvanbolničku hitnu medicinu.

U međuvremenu, Županijska skupština Zadarske županije na sjednici u rujnu 2023. godine odobrila je nabavu dodatnih 15 vozila od kojih će osam biti za potrebe izvanbolničke hitne medicine, a sedam vozila za potrebe sanitetskog prijevoza. Prva isporuka temeljem novog Okvirnog sporazuma za koji je u tijeku rok za dostavu ponuda planirana je za kraj 2024. godine.

“Ovom nabavkom vozila, Zavod za hitnu medicinu bit će opremljen s najmanje dva vozila za potrebe izvanbolničke hitne medicine u svim ispostavama na području Zadarske županije, dok će se službi saniteta osigurati adekvatni uvjeti rada”, najavila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicine Ivana Šimić.

U Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije objedinjene su dvije mobilne medicinske službe (hitna medicina i sanitetski prijevoz) te je nabava i obnavljanje vozila kontinuirana zadaća kojoj se daje posebna pozornost. Osobito je opterećena služba saniteta koja sa svojim 21 timom svakodnevno prelazi stotine kilometara i koja je sastavni dio nacionalne sanitetske službe od 397 timova u mreži javne zdravstvene službe.