U ZADARSKU ŽUPANIJU STIGLO 9.500 DOZA CJEPIVA Počelo cijepljenje protiv gripe

Počelo je cijepljenje protiv gripe u ambulantama izabranih liječnika obiteljske medicine i pedijatara. Cijepljenje, koje je najbolji način zaštite od gripe i mogućih komplikacija, preporuča se svima koji žele smanjiti rizik obolijevanja, a osobito rizičnim skupinama u koje spadaju osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, trudnice i zdravstveni djelatnici. Rizičnim skupinama cijepljenje je besplatno. Svi ostali, cjepivo protiv gripe mogu nabaviti u dogovoru sa izabranim liječnikom preko ljekarne što će platiti 50-ak kuna.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo za ovogodišnju sezonu cijepljenja osigurao je 260 tisuća doza trovalentnog cjepiva protiv gripe. Ta količina određena je na temelju prošlogodišnjeg odaziva na cijepljenje.

U zadarski Zavod za javno zdravstvo, kao i prošle godine, stiglo je 9.500 doza cjepiva. Dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, pojašnjava da epidemija gripe osim zdravstvenih učinaka ima i vrlo negativne ekonomske posljedice u vidu visokih gubitaka jer svake godine u Hrvatskoj pobolijeva u prosjeku oko 100 tisuća ljudi. Gripa u Hrvatskoj počinje obično krajem mjeseca prosinca i traje sve do proljeća.

– Svake godine u svijetu od gripe oboli oko 600 milijuna ljudi, a samo u Hrvatskoj prosječno oboli 100 tisuća ljudi. Ponavljajuće sezonske epidemije omogućuje virus gripe koji se lako širi uobičajenim socijalnim kontaktom. Procjenjuje se da jedna inficirana osoba može zaraziti i do 15 osoba u svojoj okolini, a virus može širiti i prije prvih znakova bolesti. Osim toga, virus gripe ima veliku sposobnost stalnih genetskih izmjena koje mu omogućuju da se svake sezone pojavi u drugom obliku. Upravo zbog toga zaštita stvorena pri prethodnom kontaktu s virusom gripe ima ograničenu ili vrlo malu učinkovitost u obrani protiv novih sojeva virusa koji se javljaju svake sezone, kaže dr. Medić te ističe da virus influence poznat je po svojoj jedinstvenoj sposobnosti da uzrokuje eksplozivne epidemije i pandemije akutne febrilne respiratorne bolesti u svih dobnih grupa diljem svijeta s teškom kliničkom slikom i posljedicama.

Svjetska zdravstvena organizacija  i Europska unija traže povećanje procijepljenosti rizičnih skupina protiv gripe. Cilj je pozidanje procijepljenosti na 75 posto. Hrvatska je dostigla 50 posto procijepljenost osoba starijih od 65 godina, tako da su dalje potrebni značajni napori u smislu povećanja procijepljenosti rizičnih skupina mlađih od 65 godina i zdravstvenih djelatnika. Njihova procijepljenost je ispod postavljenih cijeljeva. Prema procjenama hrvatskih epidemiologija 30 posto stanovnika u Hrvatskoj pripada rizičnim skupinama što znači da bi se u Hrvatskoj trebalo cijepiti oko 1,3 milijuna ljudi.