U ZADRU Platite 1.500 kn ili nema testa! A bez testiranja nema ni zaraženih

Mnogi Zadrani bili su u panici kada su čuli da su zaraženi korona virusom tenisači Borna Ćorić, Dimitrov i Đoković, s kojima su se mnogi od njih slikali i družili, kao i njihova djeca, no danas je situacija već mirnija. Nema drugih zaraženih, virus je pokupio jedino petogodišnji unučić zadarskog ugostitelja kod kojeg su večerali, a svi ostali su navodno zdravi.

Međutim, po svemu sudeći to nije realno stanje stvari.

Odbijaju testirati građane bez jakih simptoma

Zadarski epidemiolozi, očito ohrabreni činjenicom da oboljeli nemaju jake simptome, odbijaju testirati građane, a ako baš žele – mogu to učiniti, ali moraju platiti 1.500,00 kn.

Naša sugrađanka Marija Babić slučajno se zatekla na Forumu kada se održavao Kids Day, budući da tamo gotovo svakodnevno vodi unuke da se igraju loptom i na sladoled.

“Oni su vidjeli drugu djecu i praktički me odvukli da idemo tamo da se slikaju s Bornom Ćorićem. Tamo su stajali i strpljivo čekali red s drugom djecom i napravili selfije s tenisačima. Bili su u njihovoj blizini 7-8 minuta. Kad smo čuli da imaju koronavirus, kćerka je zvala dežurnog epidemiologa i rečeno joj je da se ne trebamo testirati ako djeca nemaju simptome, a ako baš želimo da platimo 4.500,00 kn za njih trojicu. Mi toliko nemamo i sad smo u neizvjesnosti.” – ogorčena je gospođa Marija.

Za testiranje troje djece traže 4.500,00 kuna

“Smatram da nije u redu da nam se uskraćuje pravo na testiranje. Imamo zdravstveno osiguranje, plaćamo i dopunsko, rijetko smo kod doktora, hvala Bogu, i sad kad nešto trebamo da nas se ovako odbije.” – kazala je gospođa M. B.

Nije ona jedina koja je ovako prošla.

Slično je bilo i glazbenicima koji su svirali i pjevali u restoranu Niko one večeri kad su se tamo zabavljali tenisači.

Jedan od njih, Vjekoslav Šuljić, svoje iskustvo podijelio je na Facebooku.

Pjevao pored Borne Ćorića, nisu ga testirali ni odredili izolaciju – sve odradio sam

On je stajao i pjevao odmah pored zaraženog Borne Ćorića, a kada se obratio Zavodu za javno zdravstvo u Zadru želeći se testirati, rečeno mu je da mora platiti 1.506,00 kn. On je to i napravio, platio, testirao se i dobio nalaz da je negativan.

Nitko mu nije odredio mjeru samoizolacije, ali on je sam odlučio biti u izolaciji dva tjedna.

Pokušali smo doznati je li zadarski župan Božidar Longin platio testiranje.

Longin nedostupan – je li se on mukte testirao i dao nalog da građanima naplaćuju test?

Zanimalo nas je je li on dao nalog Zavodu za javno zdravstvo Zadar da se ovako ponašaju, budući da mu je Županija osnivač i vlasnik, ali župan Longin bio je nedostupan za komentar.

Dakle, izbjegavanjem testiranja građana smanjuje se statistička brojka oboljelih, jer lako moguće da ima onih koji neće imati jake simptome, pa se neće znati da su preboljeli korona virus, ali će širiti zarazu i tako možda dovesti u pitanje nečiji život.

Osim toga, građani se, misleći kako među nama nema zaraženih, ponašaju opušteno, te tako opet riskiraju oboljenje od virusa.

Dr. Alan Medić, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, u razgovoru za Televiziju Diadora izjavio je kako odbijaju besplatno testirati ljude koji nemaju teške simptome, te naveo kako je većina građana koji su testirani zadnjih dana platila 1.500 kn.

“Zašto bismo bezveze trošili testove? Tko se želi testirati, neka plati.” – poručio je Medić.