GALERIJA U Zadru proslavljen Dan pobjede uz koncerte i vatromet

Brojnim zabavnim manifestacijama, koncertima i spektakularnim vatrometom na rivi sinoć su u Zadru proslavljeni Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Turistička zajednica grada Zadra organizirala je koncerte na tri lokacije: na Forumu je izvedena Pop misa Mediterana, na igralištu u Diklu nastupio je Zoran Jelenković a na novoj rivi u Petrčanima Daleka obala.

Pop misa Mediterana poznatog hrvatskog skladatelja zabavne i crossover glazbe Tonćija Huljića izvedena je na najljepšoj pozornici na svijetu, zadarskom Forumu. Zbog velikog interesa publike sjedalice su bile postavljene i na povišenom platou, a bile bi zauzete i da su postavljene na cijeloj Poljani pape Ivana Pavla II.

Iako u modernom ruhu, skladbe Kyrie Eleison, Gloria, Credo, Sanctus Benedictus, Agnus Dei svojim su se latinskim stihovima i povremenim odlaskom u srednjovjekovni melos izvrsno uklopile u sakralni kompleks. Vođen sigurnom rukom dirigenta Jure Bučevića, orkestar je svirao uz samog Huljića, koji je pred drugi dio koncerta istupio kako bi se obratio publici.

– Dođe mi da vas kao svećenik pozdravim s „braćo i sestre“. Sljedeći dio napisala je, orkestrirala i otpjevala moja kći Hana, no zbog svima znanih razloga večeras nije tu. Kako je krenula rađati, vjerojatno će zauvijek ostati ovako, našalio se Huljić, dodajući kako će se vidjeti da nakon njega dolazi netko veći, misleći na Hanu i njezinu skladbu.

Uz sigurne izvedbe orkestra opere splitskog HNK, zbora, benda Madre Badessa te soliste Lorenu Bućan, Irmu Dragičević i Karla Vudrića, brzo je došlo vrijeme za završnu Ave Maria, ispraćenu ovacijama publike. U velikom finalu ponovno je izvedena Gloria, koju je okončao veliki vatromet na rivi.

Jednako veselo i posjećeno bilo je u Petrčanima, gdje je Daleka obala predvođena novim frontmenom Jakšom Jordesom otpjevala najveće hitove iz prošlosti ovog benda. Najveće oduševljenje očekivano su izazvale stare pjesme poput „14 palmi“, „Brodovi“, „Roza“, „Tonka“…  

Na igralištu Zgon u Diklu Zoran Jelenković podizao je ionako dobro raspoloženje Dikljana, koji su u poslijepodnevnim satima imali svoje tradicionalne susrete. Jelenković je posebno za ovu priliku pripremio repertoar sa svojim domoljubnim pjesmama čiji je autor pokojni Nevio Paleka Soro.

GALERIJA Pop misa Mediterana

GALERIJA Nastup Daleke obale i Zorana Jelenkovića