U Zadru rekordni turistički kolovoz, broj noćenja opet će premašiti dva milijuna

Foto: Čedo Kaica

Zadar će do kraja ove godine oboriti rekordnu brojku od dva milijuna noćenja iz 2019. godine! U prvih osam mjeseci na području grada Zadra ostvareno je 1.835.473 noćenja, oko 4 posto više nego u najboljoj 2019. godini te oko 8 posto više nego prošle godine. U istom razdoblju zabilježeno je 467.091 dolazaka gostiju, od čega 12.847 nautičara, što je oko 18 posto više nego prošle godine.

Sam mjesec kolovoz ove je godine po broju dolazaka i noćenja nadmašio srpanj te je u njemu ostvareno 121.912 dolazaka i 588.211. Sličan porast očekuje se i u rujnu budući da se u ovom trenutku u gradu odmara oko 10 tisuća gostiju, većinom stranih. Skoro polovica njih je u objektima u domaćinstvu, a ostatak otpada na hotele, kampove i ostali smještaj. I dalje je najviše Nijemaca i Austrijanaca, zatim Poljaka, Slovenaca, Britanaca, Čeha…

Zamjetan je i dalje veliki broj gostiju koji dolaze iz udaljenih država, pa je u prvom tjednu rujna u gradu boravilo i petstotinjak turista iz SAD-a.

Nastavak uzlaznog trenda očekuje se i u posezoni, u kojoj Turistička zajednica grada Zadra organizira ili podržava niz manifestacija koje ciljaju na određene skupine turista poput Meat Me Festivala, Infobit Shift IT konferencije, Zadar Outdoor Festivala, desetog po redu Zadarhalf Triatlona i biciklističke utrke Granfondo u organizaciji grupacije Falkensteiner, Zadar Street Food Festivala, Svjetskog prvenstva mažoretkinja, a zatim naravno i tradicionalnim Adventom u Zadru, koji turističku „sezonu“ produžava do posljednjeg dana godine.