U Zadru se prvi put održava sportski dan za djecu i mlade s oštećenjem sluha

Hrvatski sportski savez gluhih u subotu, 18. svibnja prvi put u Zadru organizira Sportski dan za djecu i mlade s oštećenjem sluha. Sportski dani održavaju se u sklopu Programa uključivanja djece i mladih s oštećenjem sluha u redovan sustav sporta, a do sada su se održali u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Varaždinu.

U Športskom centru Višnjik od 10 do 14 sati, treneri će demonstrirati judo i gimnastiku. Uz kineziologinju i trenericu, Anamariju Reić, na raspolaganju djeci bit će i prevoditeljica hrvatskog znakovnog jezika, Mihaela Babić za svu djecu i roditelje kojima je potreban isti.

„Sudjelovanje u organiziranim sportskim aktivnostima bitan je čimbenik u biopsihosocijalnom razvoju djece, a svakako je značajno i u rehabilitaciji djece s oštećenjem sluha.  Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji sudjelovanje se smatra glavnim pokazateljem dječjeg zdravlja bez obzira na dijagnozu i funkcionalnu sposobnost, a dobrobit od sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima sveobuhvatna je za svu djecu, pa tako i za djecu s oštećenjem sluha. Sport je iznimno važan i socijalizacijski i rehabilitacijski, doprinosi cjelokupnom razvoju osobe i daje joj izravnu svjesnost o vlastitoj vrijednosti, sposobnosti, hrabrosti te o kapacitetu za rast i poboljšanje. I još jednom da ponovim – gluha djeca mogu sve!“ –  izjavio je Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih.

U Zadru će se od 27. do 30. lipnja održati i treći Sportski kamp jednakih prilika powered by Kraš u organizaciji Hrvatskog sportskog saveza gluhih. Očekuje se sudjelovanje više od stotinu djece i članova njihovih obitelji, koji će se tijekom četiri dana kampa družiti, trenirati i natjecati.

Program je potpuno besplatan za sve sudionike, a obuhvaća sportsko-rekreacijske aktivnosti poput dva treninga dnevno, sportskih edukacija i radionica važnih za razvoj djeteta s oštećenjem sluha u sportu i natjecanjima.

Program uključivanja djece i mladih s oštećenjem sluha pokrenut od strane Hrvatskog sportskog saveza gluhih uz punu podršku Ministarstva turizma i sporta ulazi u četvrtu godinu i u njega je uključeno preko 150 djece s oštećenjem sluha od 4 do 18 godina. Organiziraju se sportski programi plivanja, gimnastike, atletike, nogometa, rukometa i mnogih drugih, a pokrenuta je i univerzalna sportska škola za one najmlađe, djecu s oštećenjem sluha od 4 do 7 godina. 

Sportski dani se od ove godine organiziraju diljem Hrvatske s ciljem usmjeravanja i uključivanja gluhe djece i mladeži u sport, pružajući im tako mogućnost kvalitetnije socijalizacije, edukacije, mentalnog i fizičkog razvoja.