U Zadru svečano otvoren peti Tuna, Sushi & Wine Festival U Zadru svečano otvoren peti Tuna, Sushi & Wine Festival
U društvu brojnih uglednih gostiju iz Japana i njihovih domaćina iz Zadra, danas je u atriju palače Cedulin otvoren peti po redu Tuna, Sushi... U Zadru svečano otvoren peti Tuna, Sushi & Wine Festival
U društvu brojnih uglednih gostiju iz Japana i njihovih domaćina iz Zadra, danas je u atriju palače Cedulin otvoren peti po redu Tuna, Sushi & Wine Festival (TSWF). Scenografiju svečanosti otvorenja pratila je izložba fotografija „Škur“ sjajnog zadarskog fotografa Danijela Kolege, dok je glazbenu uvertiru svečanosti imala poznata zadarska sopranistica Nela Šarić otpjevavši Sakura Yokocho japanskog skladatelja Sadao Bekkua i „Tamo gdje sam rođen“ omiljenog Zadranina Tomislava Ivčića. Čast otvorenja pripala je zadarskom gradonačelniku Branku Dukiću, kao prvom čovjeku institucije koja uz organizatora Turističku zajednicu Grada Zadra i Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj, stoji iza ovog gastronomskog spektakla i festivala kulturne razmjene.
– Festival se u godinama svojega postojanja stalno razvijao, pa sada imamo gotovo dvotjednu manifestaciju koja na izvrstan način predstavlja gastronomiju Zadra i zadarskog kraja, također i našu kulturu i tradiciju u jedinstvenom spoju s Japanom. Tuna je gospodarski povezala Zadar i Japan te bila osnova na koju smo ugradili razmjenu puno širih iskustva. Usudio bih se kazati kako su poslovni odnosi prerasli u prijateljstvo – kazao je gradonačelnik Dukić ističući još turističku dimenziju Festivala koji je obogatio cjelogodišnju turističku ponudu Zadra. Screenshot_20190405_171614_com.opera.browser_crop_432x432
– Siguran sam kako će upravo zbog TSWF-a sve veći broj turista posjećivati naš grad – dodao je zadarski gradonačelnik zahvalivši se svim partnerima, ugostiteljima i umjetnicima bez kojih je ovaj gastronomski event nezamisliv. Festivala ne bi bilo niti bez ribara, pa je župan Zadarske županije Božidar Longin zadarske ribare pozdravio u uvodnoj riječi, a potom naglasio značaj TSWF-a.
– Ovaj se Festival prometnuo u jedan od najprestižnijih gastro događaja u Hrvatskoj, a ove će godine u gastronomskom, turističkom i kontekstu kulturne razmjene, ponuditi sve ono što ga krasi od prve godine i što ga je uvrstilo u top turističke i gastro događaje u predsezoni – istaknuo je župan Longin. Kada je riječ o programu koji će se odvijati od 5. do 14. travnja na Trgu Petra Zoranića, Arheološkom muzeju Zadar i Gastro večeri u Arsenalu, zadarski župan kazao je sljedeće:
– Zadrani i gosti Zadra uživat će tijekom devet dana u gastronomiji, izložbi fotografija, radionicama, prezentaciji tradicionalnih japanskih borilačkih vještina te prigodnoj ponudi specijaliteta od tune u zadarskim restoranima. Festival je ujedno prilika da se našim građanima približe povijest, kultura i gastronomska baština Japana.
Brojne goste programa otvorenja iz cijele Zadarske županije dočekao je direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka, a festivalski program Tuna, Sushi & Wine Festivala počinje već sutra u subotu kada će se od 10:30 sati na Trgu Petra Zoranića postaviti Gastro pijaca uz prateću izložbu fotografija „Podmorje“ fotografa Ivice Šoše.  MDI_6727-1024x683
OKVIR: Japan i Hrvatska su povezani tunom
Savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, gospodin Kazumasa Miyazaki, bio je na programu otvorenja službeni predstavnik ključnog partnera Tuna, Sushi & Wine Festivala. Govoreći o zadarskom Festivalu, birao je riječi i prenosio poruku japanskog ministra vanjskih poslova.
– Velika mi je čast što predstavljam Veleposlanstvo Japana i čestitam na organizaciji petog TSWF-a. Japan svake godine iz Hrvatske uveze gotovo dvije tisuće tona tune, što je gotovo 5o posto cjelokupnog hrvatskog izvoza u Japan. Kvaliteta tune uzgojena u Hrvatskoj izuzetno je cijenjena u Japanu, pa je iz tog razloga postala sastavni dio japanske kuhinje koju nazivamo washoku. Izuzetno me zato raduje što su Hrvatska i Japan povezani tunom, jer je mi u Japanu naročito volimo i cijenimo – kazao je Kazumasa Miyazaki.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.